Formule 3

F3: Jules Bianchi wint weer, punten voor Waldschmidt en Van der Zande

480_podium

Jules Bianchi behaalt op de korte baanvariant van het Circuit de Catalunya zijn zevende overwinning van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie. De Fransman, uitkomend voor het team ART Grand Prix, eindigt voor de Brit Alexander Sims en de Italiaan Andrea Caldarelli, die de eerste podiumplaats van het seizoen voor het team SG Formula behaalt. Caldarelli’s teamgenoot Henki Waldschmidt wordt vijfde, zijn beste resultaat van het seizoen. Ook Renger van der Zande eindigt in de punten, hij wordt als achtste geklasseerd en mag morgen vanaf de pole-position starten.


Tekst: René de Boer
Foto's: PR

480-start

Bij de start pakt Bianchi de leiding, gevolgd door Sims, Caldarelli, Bottas en Waldschmidt. In de eerste bocht gaat het echter mis. Bij een flinke kettingbotsing zijn Tandy, Vernay, Coletti, Witmann en Vietoris betrokken. De beide Duitsers kunnen hun race voortzetten, de drie anderen zijn uit de wedstrijd. In ronde twee komt de safety-car in actie, zodat de gestrande auto’s in de eerste bocht veilig kunnen worden geborgen. Sam Bird, Gutierrez en Carlo van Dam maken van de gelegenheid gebruik door een pitstop te maken. Bird stapt definitief uit, Gutierrez en Van Dam rijdt na hun stop weer verder.

In ronde 12 komen Ramos en Gutierrez spectaculair met elkaar in botsing in de tijd om de 14e plaats. Ramos zit in de eerste bocht aan de binnenkant, maar er is niet voldoende plaats, zodat hij op het gras wordt gedrukt. De wielen van de beide auto’s raken elkaar, die van Ramos stijgt anderhalve meter in de lucht en komt onzacht weer neer. Ook de bolide van Gutierrez raakt daarbij beschadigd, hij rijdt aan het einde van de ronde de pits in.

Voor de rest gebeurt er relatief weinig. Bianchi rijdt zonder problemen zijn ronden aan de klop van het veld, gevolgd door Sims, Caldarelli, Bottas, Waldschmidt, Vietoris, Shaaban en Van der Zande. In de 18e ronde strijdt Tambay met Van der Zande om de achtste plaats, De twee raken elkaar in de eerste bocht. Tambay gaat in de rondte, Van der Zande weet zijn plek te behouden. Carlo van Dam is 16e. Meer actie is er niet, zodat na 25 ronden Jules Bianchi als winnaar wordt afgevlagd. Achter de Fransman luidt de volgorde: Sims, Caldarelli, Bottas, Waldschmidt, Vietoris, Shaaban en Van der Zande, die daarmee morgen vanaf de pole-position mag starten.

480_henki

Henki Waldschmidt is tevreden met zijn beste seizoensresultaat. “Ik kwam alleen slecht uit de eerste bocht, voor de rest ging het wel goed. Geen idee, waarom ons team hier zo sterk is, maar we hebben de auto blijkbaar goed voor elkaar.” Renger van der Zande verklaarde: “Eigenlijk ging het voor geen meter. Ik had wel een megagoede start en kon uit de problemen blijven, maar ik kon niemand inhalen.”

480_renger

Dat hij morgen vanaf de pole mag starten, bevalt hem natuurlijk goed. “Dat ken ik hier in Barcelona al!” Carlo van Dam had al vroeg in de race een beschadigd rechter voorwiel. “Ramos raakte me. Tijdens de safety car kon ik naar binnen om het wiel te laten wisselen, maar ook daarna had ik nog heel veel last van vibraties.”

Uitslag:
1. Jules Bianchi, Fra, Dallara F308-Mercedes, 25r. in 30.22,894
2. Alexander Sims, GBr, Dallara F308-Mercedes, op 1,071
3. Andrea Caldarelli, Ita, Dallara F308-Mercedes, op 3,212
4. Valtteri Bottas, Fin, Dallara F308-Mercedes, op 3,877
5. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 5,560
6. Christian Vietoris, Dui, Dallara F308-Mercedes, op 9,938
7. Basil Shaaban, Lib, Dallara F308-Mercedes, op 20,138
8. Renger van der Zande, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 20,954
16. Carlo van Dam, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 43,784

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet