IndyCar

IRL: Scott Dixon wint Motegi Pech velt Ryan Briscoe

De Nieuw Zeelander Scott Dixon houdt met zijn zege in Motegi de titelstrijd volledig open. Ryan Briscoe zag door een incident in de pitlane zijn titelkansen aanmerkelijk gereduceerd worden. Robert Doornbos eindigde als zestiende.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

dixon_motegi
Scott Dixon houdt het kampioenschap helemaal open.

Scott Dixon houdt titelstrijd open
“Pech bij Penske was hetgeen wat we nodig hadden” glunderde winnaar Scott Dixon na afloop in Motegi. Ryan Briscoe had een aanmerkelijk stap voorwaarts kunnen maken maar de Australiër verloor kostbare punten door een incident in de pitlane. In de 106e ronde verloor de Penske-coureur de controle over zijn bolide in de pitlane en beschadigde daarbij de voorwielophanging. Tevens reed de Australiër nog enkele ronden met een pylon tussen de wielen voordat hij naar binnenkwam. De Penske-coureur viel naar de 18e plek terug en verloor kostbare punten.

Scott Dixon’s teamgenoot Dario Franchitti eindigde als tweede waardoor Briscoe naar de derde plek in de stand om het kampioenschap terugviel. De spanning blijft volledig open want het verschil tussen Dixon, Franchitti en Briscoe bedraagt nu slechts 8 punten waardoor op Homestead op 11 oktober een zinderende finale kan worden verwacht. Voor de wedstrijd op Motegi had Ryan Briscoe een voorsprong van maar liefst 25 punten op Scott Dixon, die evenals in 2007 en 2008 voor de laatste wedstrijd van het seizoen het puntenklassement aanvoerde.Scott Dixon won op Motegi zijn vijfde wedstrijd dit seizoen. Vorig jaar stond de Nieuw Zeelander zesmaal in “Winner’s Circle”

Graham Rahal en Mario Moraes eindigden resp/ als derde en vierde terwijl Mario Moraes ondanks een pitlane incident aan het begin van de wedstrijd als vijfde eindigde en daarbij waardevolle punten voor het Rookie kampioenschap pakte. Danica Patrick, die vorig jaar als eerste vrouw in de Indycars op Motegi zegevierde kwam niet verder dan een zesde plek.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet