IndyCar

Champcar: Sebastien Bourdais prolongeert Champcar titel

De 26 jairge Fransman Sebastien Bourdais heeft voor het team van Newman Haas in het Australische Surfers Paradise voor de tweede achtereenvolgende maal zijn Champcartitel geprolongeerd.

 Bourdais

Sebastien Bourdais in het Australische Surfers Paradise op weg naar zijn tweede Champcar titel.Foto: Champcar.


Bourdais in de voetstappen van Zanardi en De Ferran
Sebatien Bourdais treedt met het prolongeren van zijn Champcartitel in de voetsporen van Alex Zanardi en Gil de Ferran, die beiden in 1997/8 en 2000/1 hun titel wisten te prolongeren. Tevens won het Newman Haas Team voor het eerst in de geschiedenis van Champcar in twee achtereenvolgende jaren. Voor de wedstrijd in Australië behoefde Bourdais alleen maar van start te gaan, maar de 26 jarige Fransman deed veel meer dan dat. Een aanrijding tussen zijn teamgenoot Oriol Servia en Cristiano da Matta wist de Newman Haas rijder te omzeilen evenals de Canadees Paul Tracy. De move van Tracy werd niet bijster door het team van Newman Haas gewaardeerd, maar de organisatoren vonden dat Tracy vrijuit ging, omdat hij een botsing wist te vermijden. Tracy veel in de 24e ronde met een kapotte versnellingsbak uit, maar verbeterde met een ronde van 1.33.762 wel het baanrecord. Het oude record van 1.33.780 stond sinds 1998 op naam van Alex Zanardi.

Bourdais grossiert in records
Met het behalen van zijn tweede Champcartitel grossiert de jonge Fransman tevens in records. Van de laatste zes verreden races won hij er vijf, terwijl hij bij 44 starts, maar liefst 16 overwinningen binnensleepte. Ook heeft Bourdais alle tot nu verreden races weten te beëindigen. De Amerikaan A.J. Allmendinger eindigde als tweede voor het team van RUSport. Allmendinger pushte in de slotfase nog wel, maar moest zich uiteindelijk toch met tweede plek tevreden stellen. Veteraan Jimmy Vasser eindigde als derde voor het team van PKV Racing. Vasser won in 1996 de Champcar titel en zag toen in alle races het zwart-wit geblokt. De Canadees Alex Tagliani finishte als vierde voor de Spanjaard Oriol Servia, die zich na het start-incident wist te herstellen en alsnog vijfde werd. Met zijn vijfde plek stelde "substitute" Servia tevens de tweede positie in het kampioenschap veilig. Bruno Junquiera heeft inmiddels te kennen gegeven dat hij in 2006 weer voor het team van Newman Haas van de partij wil zijn!

UITSLAG
1. Sebastien Bourdais(F) Lola Cosworth 1.39.26.671 (gem 154.695 km/u) 57 ronden.
2.A. J. Allmendinger(USA) Lola Cosworth 57 ronden
3.Jimmy Vasser(USA) Lola Cosworth 57 ronden
4.Alex Tagliani(CDN) Lola Cosworth 57 ronden
5.Oriol Servia(ESP) Lola Cosworth 57 ronden
6.Timo Glock(D) Lola Cosworth 57 ronden
7.Justin Wilson(GB)Lola Cosworth 57 ronden
8.Ronnie Bremer(DK) Lola Cosworth 57 ronden
9.Ricardo Sperafico(BR) Lola Cosworth 57 ronden
10.Andrew Ranger(CDN) Lola Cosworth 57 ronden

tekst Willem J.Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet