Formule 3

F3: Jules Bianchi op pole, beste seizoensresultaat Waldschmidt

Jules Bianchi vertrekt morgen vanaf de pole-position voor de 15e race van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie. Hij reed met 1:07,007 minuten de snelste tijd in de kwalificatie op de korte baanvariant van het Circuit de Catalunya, met 2,977 kilometer het op twee na (Brands Hatch en Norisring) kortste circuit op de kalender van de Formule 3 Euro Serie. In de startopstelling wordt de leider in het kampioenschap gevolgd door de verrassend sterke Andrea Caldarelli, die uitkomt voor SG Formula. Onze landgenoot Henki Waldschmidt bevestigde de uitstekende vorm van het team van Stéphane Guérin door zich als vierde twe kwalificeren.

Tekst: René de Boer


Lange tijd zag het ernaar uit dat Alexander Sims de pole-position voor zich zou opeisen. De Brit, uitkomend voor het team Mücke Motorsport, voerde tot drie minuten voor het einde de ranglijst aan, gevolgd door zijn Duitse teamgenoot Christian Vietoris. Een één-twee voor het team van Peter Mücke leek er even in te zitten, maar daar stak Jules Bianchi met een sterk slotoffensief uiteindelijk een stokje voor. Voor Bird restte uiteindelijk niet meer dan de negende positie.

Turbulente slotfase

Zoals altijd ging het er in de slotfase turbulent aan toe. Eerst, met nog 2,30 minuten op de klok, verdrong Jules Bianchi de Duitser Christian Vietoris van de tweede plaats en een halve minuut later nam Caldarelli verrassend de eerste positie over. Nog eens 30 tellen daarna reed Bianchi de snelste tijd met 1:07.007 minuten. Daarmee had de Fransman de eerste plaats in handen, gevolgd door Caldarelli, Sims. Vietoris, Gutierrez, Waldschmidt, Bottas en Mäki. Met nog 40 seconden te gaan verbeterde Waldschmidt zijn tijd en klom op naar de vierde plaats. De Hagenaar behaalde daarmee zijn beste kwalificatieresultaat tot nu toe in de Formule 3 Euro Serie. “Het ging vanmorgen in de pre-event-test al goed en die goede vorm heb ik kunnen vasthouden”, aldus Waldschmidt.

Van der Zande en Van Dam verder naar achteren

Met Waldschmidt, Renger van der Zande en Carlo van Dam staan er dit weekeinde drie Nederlandse rijders aan de start van de Formule 3 Euro Serie in Spanje. Van der Zande werd, net als eerder dit seizoen in Oschersleben, ingehuurd door het team Motopark Academy, waar hij de positie van de Finse routinier Atte Mustonen overneemt. Daarvoor laat de Nijmegenaar dit weekeinde verstek gaan bij de finale van de Britse Formule 3, die in Portimão rijdt. Carlo van Dam, eerder dit seizoen actief in de Euro Serie bij het team Kolles & Heinz Union, werd nu binnengehaald door SG Formula, waarvoor hij eerder in de Formule Renault reed. Daar is hij de teamgenoot van Henki Waldschmidt. Voor Van der Zande en Van Dam vielen de resultaten echter wat tegen. Van der Zande klom met een sterk slotoffensief nog op vanuit de achterhoede naar de 15e plaats, Van Dam kwam niet verder dan de 22e positie.

Uitslag:

1. Jules Bianchi, Fra, Dallara F308-Mercedes, 1:07,007
2. Andrea Caldarelli, Ita, Dallara F308-Mercedes, 1:07,072
3. Alexander Sims, GBr, Dallara F308-Mercedes, 1:07,097
4. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara F308-Mercedes, 1:07,117
5. Christian Vietoris, Dui, Dallara F308-Mercedes, 1:07,149
6. Esteban Gutierrez, Mex, Dallara F308-Mercedes, 1:07,216
7. Valtteri Bottas, Fin, Dallara F308-Mercedes, 1:07,237
8. Marco Wittmann, Dui, Dallara F308-Mercedes, 1:07,283


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet