Retro diversen

Retro: Slotemaker Memorial enorm succes

480_slotemaker_memorial_1

De organisatie en deelnemers hadden zich geen mooiere dag kunnen wensen: afgelopen weekeinde verzamelden zich zo’n zestig unieke auto’s bij Slotemakers Antislipschool in Zandvoort voor een minstens even uniek evenement: de Rob Slotemakers Memorial Rallye 2009.

Tekst en foto's: PR

De Rallye, waaraan niet alleen bekenden van de legendarische coureur Rob Slotemaker, maar ook vele bewonderaars van hem deelnamen, voerde van Zandvoort naar de kop van Noord-Holland en vervolgens via een prachtige route weer terug. De climax vormde een serieuze praktijkproef op het complex van het Zandvoortse verkeersveiligheidinstituut, dat nog steeds de naam van oprichter Rob Slotemaker draagt. Vervolgens volgden enkele ronden over het Circuit Park Zandvoort, de plek waar Slotemaker exact dertig jaar geleden in het harnas stierf.

Jan Lammers, Gijs van Lennep
Het door Classic Events bijeengebrachte wagenpark voor de Memorial Rallye 2009 vormde op zich al een ode aan Rob Slotemaker, want het overgrote deel daarvan – uiteenlopend van DAF’s 55 en Alfa's tot een brullende Ford Mustang – speelde ooit een rol in het leven van de coureur. Hetzelfde gold voor de bestuurders en navigatoren, waaronder coryfeeën als Jan Lammers, Gijs van Lennep, Hans Deen, Han Akersloot, Hennie Hemmes, Dick van Yperen, Andre Jetten en vele, vele anderen. Het zal geen verbazing wekken dat er na afloop van de Memorial Rallye talloze herinneringen werden opgehaald uit de ‘Slotemaker-periode’.

480_slotemaker_memorial_2

‘Slotemakeriaans’
De Rob Slotemaker Memorial Rallye 2009, waaraan overigens ook Wouter en Reinier Slotemaker - neven van de overleden coureur - deelnamen, kende enkele winnaars en vele sportieve verliezers. De snelste equipe op de verraderlijke gladde proef op de anti-slipschool in Zandvoort werd gevormd door Andre Jetten en Jan Meester, die op ‘Slotemakeriaanse wijze’ een deel van het gladde gedeelte passeerden, om vervolgens wel op exact de juiste plaats te eindigen. “Dat soort trucs had Sloot ook altijd”, aldus Jetten tijdens de prijsuitreiking, “en ook nu stond nergens dat dit niet mocht”. Een zienswijze die de jury kon waarderen, getuige de prijs waarmee Jetten en Meester huiswaarts keerden.

Winnaars Rallye
Glorieuze winnaars van de Memorial Rally 2009 door het Noord Hollandse landschap waren Eric Noort en Niels Kroeze (BMW 3.0 CSi), gevolgd door de equipe Mark Roodenhuis en Mark Temme (Alfa Romeo Giulia Super 1600) en, op de derde plaats, Han en Jasper Brouwers (Sunbeam Tiger). Allen ontvingen uit handen van Bas van Werven (BNR Nieuwsradio) en Carlo Brantsen (CARROS) zeldzame miniaturen van auto’s waarmee Rob Slotemaker ooit aan races deelnam. Daarnaast ontvingen alle equipes namens Rob Slotemakers Antislipschool een Cadeaucheque voor een volledige dagcursus. Niet om zelf te gebruiken, maar om te schenken aan iemand van de volgende generatie. En zo het erfgoed van Rob Slotemaker in de toekomst levend te houden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet