GT

FIA GT3: Sterk optreden Danny van Dongen in FIA GT3

dvd---portugal---ferrari-43

Danny van Dongen kijkt positief terug op zijn debuut in FIA GT3, afgelopen weekeinde op het Autodromo Algarve in Portugal. Door pech miste hij een podiumplek. “Mijn team CRS Racing is zo tevreden, dat de kans best groot is dat ik ook de rest van het seizoen mag rijden”, aldus Danny.

Tekst: Roy van der Laan
Foto: DPPI / FIA GT3


In de eerste race startte Danny’s teamgenoot Phil Quaife vanaf de vierde startplek. In zijn stint reed hij naar de tweede plek. Danny moest vervolgens zijn meerdere erkennen in een equipe met een Ford GT40 en leek daarna op weg naar een prachtige derde plaats. “Met nog maar zeven minuten te gaan in de uursrace liep ik weg van mijn directe achtervolgers, ik was flink aan het pushen”, blikte hij op zijn race terug. “Het ging fout toen ik de motor iets langer dan normaal in de toerenbegrenzer liet lopen. Daardoor schakelde de elektronica van de motor over op een noodloopprogramma, waardoor alle snelheid in één keer uit de auto verdwenen was. Ik reed toen de pits in om de auto te laten resetten.”
Danny kwam uiteindelijk als zestiende over de finish. “Bij het team hadden ze dit nog nooit meegemaakt, anders hadden ze mij natuurlijk wel gewaarschuwd”, aldus een teleurgestelde Van Dongen.

Fataal tikje
Danny van Dongen reed in de tweede kwalificatietraining de negentiende trainingstijd. Dat klinkt niet geweldig, gaf hij toe, maar hij was toch tevreden. “Elk team bestaat uit een ‘professional’ en een ‘gentleman driver’; in de tweede training reed ik tegen alle pro’s. Ik kwam maar 0,3 seconde tekort op topper Chris Goodwin, die de andere Ferrari van het team bestuurde.”
Bij de start maakte Danny meteen veel plaatsen goed. “Ik lag bijna meteen op de negende plaats. Maar na twee ronden werd ik door een achtervolger op een allesbehalve nette manier van de baan getikt. Gelukkig zijn er ruime uitloopstroken op het circuit, anders was ik vol in de vangrail geklapt.” Na een inhaalrace eindigde de equipe toch nog als achtste.

Goed gevoel
Danny heeft een goed gevoel aan het weekend overgehouden. “Het was mijn eerste kennismaking met de Ferrari, op een paar testrondjes na, en mijn eerste kilometers op het circuit. Toch reden Phil en ik bijna naar het podium. We vormen samen een goed duo. Het team is heel tevreden, ze kijken of ik de rest van het seizoen met hen kan afmaken. Als dat doorgaat, rijd ik ook nog op Paul Ricard en op Zolder met Phil.”
Danny verving de verhinderde Robert Hissom eigenlijk eenmalig, maar dat gaat dus mogelijk veranderen. Danny: “Het team heeft een positieve indruk van mij opgedaan. Ik hoop dat ik nog een kans krijg. Phil en ik hebben laten zien dat we goede resultaten kunnen behalen. Het zat er dit weekend in, maar het kwam er helaas net niet uit. Toch kijk ik met een goed gevoel terug. Ik heb een superweekend gehad bij een goed en gezellig team.”

Crash
De tweede Ferrari 430 Scuderia van het team viel in de eerste race met schade uit. Klaas Hummel raakte tijdens een uitremactie een Lamborghini Gallardo. De schade was zo groot dat Hummel en Goodwin de tweede race moesten laten schieten.
De beide races werden gewonnen door Christopher Haase en Christopher Mies met een Audi R8 LMS.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet