Persberichten

Persbericht: Pech achtervolgt Dick Freebird tijdens Truck Grand Prix op Zolder

480_freebird_tgp_zolder_1

Voor het eerst dit seizoen is BRL V6-coureur Dick Freebird er niet in geslaagd om tijdens een evenement punten voor het BRL-kampioenschap te scoren. Op het circuit van Zolder lag hij in de eerste race na een bliksemstart vanaf een elfde positie weliswaar even zevende, maar moest hij later in de race met een lekke band de pits in en waren zijn kansen op punten verkeken.
De tweede race begon met de nachtmerrie van elke coureur. Tijdens de opwarmronde brak de aandrijfas en zo moest de getergde coureur nog zonder een meter geracet te hebben de wedstrijd vanachter de vangrail als toeschouwer volgen.

Tekst en foto's: PR

De Benelux Racing League reed twee races tijdens de traditioneel drukbezochte Truck Grand Prix op het circuit van Zolder. Tijdens dit evenement werden er naast de Benelux Racing League races gereden voor het FIA Truck Racing Championship, de Renault Sport Clio Cup en DSMEC. Beide BRL-races waren geprogrammeerd voor de zondag.

Tevreden over vrije training
Met de technische problemen van de laatste races op TT Circuit Assen nog fris in het geheugen kon tijdens de vrije trainingen met tevredenheid geconstateerd worden dat de snelheid weer helemaal terug is in de auto. De snelste rondetijd uit de vrije training werd door Freebird zelfs tot op 0,8 seconden benaderd, waarmee vol verwachting naar de kwalificatie werd uitgekeken.

Sporing weg
Dick Freebird begon de kwalificatie op nieuwe banden en hoopte de goede prestatie uit de vrije training om te zetten in een goed uitgangspositie voor de race.
“In de beginfase kwam ik niet aan goede tijden, omdat ik geen vrije ronde had en steeds gehinderd werd door anderen. Om toch een goede tijd te zetten ging ik over enkele kerbstones, maar daarbij raakte ik de sporing van de auto kwijt. Dan ben je kansloos om nog een echt goede tijd neer te zetten en meer dan een dertiende tijd zat er daardoor helaas niet in. Omdat twee rijders nog een tijdstraf tegoed hadden van de laatste race op Assen mocht ik echter vanaf een elfde plek starten in race 1.”

480_freebird_tgp_zolder_2

Race 1
Zoals al vaker dit seizoen startte Dick Freebird zeer sterk. “In bocht twee lag ik al op een zevende plek en leken de mogelijkheden om punten te scoren weer volop aanwezig. Ik kreeg echter last van overstuur en verloor daardoor enkele posities. Gelukkig kon ik aansluiting krijgen bij een groepje en kon ik zelfs aanvallen bij Barry Maessen die voor me reed. In de Sterrewachtbocht probeerde ik Maessen te passeren, maar daarbij raakte ik hem met mijn linker voorwiel. We konden beiden doorrijden, maar na drie ronden merkte ik dat de linker voorband langzaam leeg liep en werd de wagen steeds moeilijker te besturen. Ik besloot de pits in te gaan om een nieuwe band te halen, maar daarmee waren mijn kansen op een goed resultaat helaas verkeken.” Dick Freebird werd uiteindelijk veertiende.

Race 2
De tweede race was er één om heel snel te vergeten. “Er zat maar weinig tijd tussen beide races, eigenlijk te weinig om de wagen goed te prepareren. Toch slaagde mijn team erin om de wagen op tijd klaar te hebben en was ik er op gebrand om met wederom een goede start toch nog voor de punten te gaan in race twee. Dit keer zat het pechduiveltje echter al voor de race op mijn schouder, want tijdens de opwarmronde hoorde ik plotseling een flinke klap en was mijn gehele aandrijving weg. Ik kon niet anders dan mijn wagen in de Jacky Ickxbocht, net voor de startopstelling, het gras in te sturen. Einde race en geen punten op Zolder, ontzettend jammer”, verklaarde een teleurgestelde Dick Freebird. De aandrijfas bleek afgebroken, net onder de rubbers.

Demo voor Martens
Daarmee was de dag echter nog niet voorbij voor Dick Freebird en zijn team, want de kapotte aandrijfas moest met grote spoed vervangen worden. “Voor mijn trouwe sponsor Martens was er een demo gepland. Die mensen zijn erg enthousiast en ik wilde hen absoluut niet teleurstellen. Gelukkig is het ons gelukt om de BRL-bolide weer op tijd klaar te krijgen en zo konden wij de demo toch door laten gaan. En met succes, het ging prima!”

Programma
Het volgende raceweekend in de BRL-V6 is gepland op 10 en 11 oktober tijdens de Finaleraces op Circuit Park Zandvoort. Overigens is dit nog niet de finale voor de Benelux Racing League, want het zevende en tevens laatste raceweekend van het BRL seizoen 2009 zal gereden worden op zaterdag 24 en zondag 25 oktober 2009 op TT-circuit Assen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet