Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: Thuiszege voor Denny Hamlin in Richmond

JGR-Racing coureur Denny Hamlin blaakte na zijn zege op Richmond van zelfvertrouwen afgelopen zaterdag. De Joe Gibbs Racing coureur liet er geen twijfel over bestaan dat hij een serieuze kandidaat voor de titel is. “Ze kinnen ons maar beter in de gaten houden want dit team begint gevaarlijk te worden” verklaarde hij na zijn zege.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA

denny_hamlin_richmond
Denny Hamlin in fel gevecht met Jeff Gordon

Sterk optreden Denny Hamlin. Chase-kandidaten staan vast.
Denny Hamlin reed op Richmond een uitermate sterke wedstrijd. Van de 400 ronden lag de JGR-Toyota-coureur er maar liefst 299 op kop. Na de kwalificatie liet Hamlin al doorschemeren dat hij kandidaat voor de titel is, “want we kunnen alleen onszelf verslaan” verklaarde hij tegenover de media. Hamlin: “Deze overwinning is net zo belangrijk voor mij als het winnen van de Daytona 500.” In de beginfase nam polesitter Mark Martin de kop, maar moest zijn positie al snel aan Hamlin prijsgeven.

De uitslag van deze wedstrijd bepaalde ook welke 12 coureurs er nu de komende tien weken voor de titel gaan. Zo moest Kyle Busch bijv. nogal ver voor Brian Vickers eindigen. Busch eindigde als vijfde voor Vickers en kwam acht punten te kort. Busch speelt dit jaar dus niet mee voor de titel. Voor oud kampioen Matt Kenseth werd het ook een teleurstellende avond in Richmond, Hij eindigde als 25e en kwam voor de eerste maal in zijn carriere niet in aanmerking voor een plek in “The Chase”. Juan Pablo Montoya eindigde als 19 en zakte in het puntenklassement naar de 10e plek. Een zeer goed resultaat voor de ex-F1 rijder die eveneens aanspraak op de titel kan maken.

Zelfs de 50-jarige veteraan Mark Martin die vanaf pole vertrok en als vierde eindigde is een potentiële titelkandidaat. Maar zijn collega Hendrick Motorsports coureur Jimmie Johnson en Jeff Gordon mogen de komende weken niet onderschat worden. Op Richmond eindigden zij respectievelijk als derde en elfde. Tony Stewart eindigde als zeventiende maar is in zijn eerste jaar als team/eigenaar coureur eveneens één van de grote kanshebbers voor de titel.

Uitslag
1. Denny Hamlin Toyota 400 ronden
2, Kurt Busch Dodge 400 ronden
3. Jeff Gordon Chevrolet 400 ronden
4. Mark Martin Chevrolet 400 ronden
5. Kyle Busch Toyota 400 ronden
6. Clint Bowyer Chevrolet 400 ronden
7.Brian Vickers Toyota 400 ronden
8. Sam Hornish Jr. Dodge 400 ronden
9. Kevin Harvick Chevrolet 400 ronden
10.Ryan Newman Chevrolet 400 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet