Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 1

Formule 1: Eénstopper brengt Brawn de dubbelzege

barrichello

Dankzij een éénstopsstrategie heeft Brawn GP op Monza een klinkende dubbelzege geboekt. Rubens Barrichello was net iets beter dan zijn teamgenoot en greep de overwinning, Jenson Button deed met het oog op het kampioenschap weer prima zaken door slechts twee punten te verliezen op zijn naaste belager. De derde plaats leek te gaan naar Lewis Hamilton, die in de laatste ronde echter blunderde en in de muur eindigde. Daarop mocht Kimi Räikkönen de tifosi in extase brengen door hen vanaf het podium te trakteren op een champagnedouche.

Tekst: Daan Jeuken

Räikkönen rallyend naar tweede plaats
De beste start onder het zonnetje in Monza is voor Kimi Räikkönen. Hamilton is vanaf pole minder snel weg, maar de Brit dwingt de Ferrari-rijder op het gras en behoudt de leiding. Niet vies van een beetje rallycrossen schrikt Räikkönen niet van een beetje gras en gaat hij in ieder geval Adrian Sutil voorbij.

start

Achter de drie koplopers heeft Heikki Kovalainen het erg moeilijk. Rubens Barrichello gaat de McLaren vrij simpel voorbij, Jenson Button neemt wat meer risico, maar passeert hem in de Lesmo’s. Als Tonio Liuzzi Kovalainen op het volgende rechte eind op pure topsnelheid voorbij rijdt is de McLaren-rijder in één ronde drie plaatsen kwijt.

Red Bull gaat niet goed
Na halverwege het seizoen hét team to beat te zijn geweest, is Red Bull in het vervolg enigszins haar mojo verloren. In Monza is er voorlopig weer weinig geluk. Mark Webber komt in de tweede chicane van de race in aanraking met Robert Kubica en gaat linksaf de bandenstapel in. “In de tweede chicane raakte Robert me linksachter en was de auto niet meer te houden”, aldus de teleurgestelde Australiër. “Webber duwde mij op het gras en toen ik weer op de baan kwam raakte ik hem helaas”, is het weerwoord van de Pool. Kubica kan wel door, maar heeft wel een kapotte voorvleugel die tegen zijn band aankomt. Voorlopig laat de Pool het echter voor wat het is, totdat hij de meatballvlag krijgt en een nieuwe vleugel moet halen.

red_bull

Dan moet Sebastian Vettel voor Red Bull maar alle kastanjes uit het vuur halen, maar ook hij komt in de openingsfase flink in de verdrukking. Fernando Alonso gaat hem vrij eenvoudig voorbij en ook Robert Kubica gaat er met zijn kapotte voorvleugel en via het gras gewoon langs.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet