A1GP

A1GP: Vierde zege op rij voor Frankrijk

Voor de vierde keer op rij heeft Frankrijk een A1 Grand Prix-race winnend afgesloten. Waar het geluk de Franse equipe toelacht, zit het de concurrentie vaak tegen. Directe concurrent Brazilië kwam bij de start niet weg en kon de race pas beginnen toen Frankrijk er al een ronde op had zitten.

Tekst: Daan Jeuken

Hetzelfde lot als Brazilië was ook Nederland beschoren. Net als Piquet voor hem liet Jos Verstappen zijn motor afslaan, waarna hij de pits in moest worden geduwd. In tegenstelling tot Piquet kon Jos Verstappen echter nog net voor Frankrijk de baan op. Door de safetycar die was uitgerukt kon Verstappen zijn ronde nog inhalen en aan zijn inhaalrace beginnen. De safetycarsituatie werd door een aantal teams al aangegrepen om hun verplichte pitstop te doen. Hierdoor kwam Nederland bij de herstart al als twaalfde door.

Een geweldige herstart was er van Frankrijk. Alexandre Premat sloeg meteen al een gigantisch gat naar de achtervolgers, onder aanvoering van Portugal. Voor het thuispubliek kende Alvaro Parente een geweldige start en reed van de zesde plek om de stilstaande Nederland en Brazilië heen en dook als tweede de eerste bocht in. De snelheid van de Portugees was echter niet bijzonder hoog te noemen, waardoor Frankrijk al snel kon uitlopen.

Voor Nederland zag de situatie er na de herstart rooskleurig uit. Verstappen reed weliswaar nog niet in de voorste regionen rond, maar de wetenschap dat Groot-Brittannië de vorige race vanaf de laatste plek naar het podium reed, deed de hoop leven. Helemaal rooskleurig zag het er voor Nederland uit toen de safetycar voor de tweede keer uit moest rukken, dit keer omdat de auto van Indonesië – wiens coureur met één uitremactie twee man probeerde te verschalken, maar zo laat remde dat hij de bocht voorbij schoot – moest worden opgeruimd.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet