Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Diversen

Div: KNAF steunt kandidatuur Ari Vatanen voor FIA-presidentschap

awards_9
Ari Vatanen is één van de twee kandidaten voor het FIA-presidentschap

De autoriteit voor de autosport in ons land, de KNAF, ondersteunt de kandidatuur van Ari Vatanen voor het presidentschap van de wereldwijde federatie voor autosport en mobiliteit, FIA. Tijdens de verkiezingen, die plaatsvinden op 23 oktober, moeten alle bij de FIA aangesloten automobiel- en autosportfederaties een kandidaat kiezen voor de opvolging van Max Mosley als president van de organisatie. Daarbij kan er worden gekozen uit twee kandidaten: Jean Todt, die door de zittende president Mosley als beoogd opvolger is aangewezen en de huidige beleidslijnen wil voortzetten, en Ari Vatanen, die de nodige veranderingen in de structuur en werkwijze van de FIA wil doorvoeren. “Wij ondersteunen daarbij de kandidatuur van Ari Vatanen”, verklaarde KNAF-voorzitter Arie Ruitenbeek aan AUTOSPORT.NL.

Tekst: René de Boer
Foto: Rebocar Automotive Productions

Veertien clubs spreken steun voor Vatanen uit
De keuzepositie van de KNAF werd vanmiddag openbaar door middel van een brief die uit naam van 14 automobiel- en autosportfederaties naar de bij de FIA aangesloten organisaties werd verzonden om de kandidatuur van Ari Vatanen te ondersteunen. Naast de KNAF behoren onder andere ook de machtige Duitse ADAC, de Australische AAA, de MSA uit Zuid-Afrika, de Zwitserse TCS en de Turkse Tosfed tot de organisaties die hun steun voor Vatanen hebben uitgesproken.

"Vatanen staat voor modernisering"

“Er zijn twee kandidaten voor het presidentschap, en wij vanuit de KNAF hebben de keuze voor Ari Vatanen uitgesproken”, aldus KNAF-voorzitter Arie Ruitenbeek. “Dat hebben we gedaan, omdat Vatanen staat voor modernisering van de organisatiestructuur van de FIA, terwijl met Jean Todt alles blijft zoals het was. Daarmee zeg ik niet dat het tot nu toe slecht was, maar er zijn zaken die verbeterd kunnen worden, zodat de FIA als wereldkoepel sneller kan reageren op veranderende situaties. Daarvoor is de structuur nu wellicht wat log, en we hebben er vertrouwen in dat Ari Vatanen de FIA op de juiste wijze kan veranderen.”

Sportieve en bestuurlijke ervaring

Ari Vatanen, die in 1981 samen met de huidige Prodrive-baas David Richards de wereldtitel in de rallysport won, heeft naast een indrukwekkende staat van dienst in de autosport ook heel wat ervaring op bestuurlijk niveau. Zo was hij de afgelopen tien jaar lid van het Europees Parlement, uiteraard gespecialiseerd in alle aspecten van mobiliteit, en maakt hij deel uit van het Board of Trustees van de FIA Foundation.

Twee Nederlandse stemmen
Tot de in totaal 180 stemmen die in de World Council van de FIA kunnen worden uitgebracht, behoren twee Nederlandse stemmen. De KNAF heeft als nationale sportautoriteit één volledige stem, terwijl de stem voor mobiliteit in ons land is verdeeld tussen de ANWB en de KNAC, die elk een halve stem hebben. Volgens de kiesprocedure van de FIA moet er bij meerdere organisaties in één land sprake zijn van een unanieme keuze, anders vervalt deze stem.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet