Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formido Swift Cup

Swift Cup: Na het zaai-jaar 2008 oogst Pieter Schothorst met prachtig kampioenschap (lang)


480_start1_221

480_start1_9551

Race 1
Bij de start is Jeroen Slaghekke uitstekend weg. De polesitter pakt gedecideerd de kop. Marcel Dekker en Pieter Schothorst volgen, terwijl ook Niels Langeveld, Marth de Graaf (bij de start van P6 naar 5) en Daan Stots in de vroege kopgroep plaatsnemen. De twee gele BS Racing Swifts van Peter Schreurs en Marcel van de Maat zitten eveneens in de toptien.

480_start_achter_9563

480_superstart_9559

Superstart
Max Braams kent een superstart. Hij zit achter de snelste dames Kim van den Berg en Sandra Douma op P11, terwijl hij als 15de was begonnen.

In gevecht
Na de eerste doorkomst gaat de kop met elkaar in gevecht. Niels Langeveld schiet bij de Gerlachbocht Pieter Schothorst voorbij. Klassementsleider Schothorst, die dit weekend kampioen kan worden, valt terug naar plek 4. Sandra Douma heeft in het onderlinge vrouwengevecht met Kim van den Berg de eerste plek overgenomen. Ze ligt 9de algemeen. De derde lady is momenteel Laura Katsma op positie 15, terwijl haar goede vriendin Maaike de Wit er vlak achter zit en op de derde plaats van de dames loert.

480_opzetten_9571

Wisseling van de wacht
In de derde ronde komt Marth de Graaf opzetten. Hij verovert twee plaatsen winst en gaat van 5 naar 3. Hij wisselt positie met Langeveld die terugvalt naar 5, terwijl Schothorst in de sandwich op 4 blijft.

480_graaf_8168

"Mijn strategie was om rustig af te wachten in de race en toe te slaan op de momenten dat de concurrentie foutjes maakte’’, vertelt De Graaf. "Er gebeurt tijdens de race altijd wel iets. Voor me zaten een paar jongens elkaar in de weg, waardoor ik dus mooi twee plaatsen winst kon boeken en zo derde kwam te liggen’’, aldus Marth.

480_slaghekke_gaatje_2130

Gaatje
Koploper Slaghekke profiteert van de strijd achter hem. Hij heeft een gaatje van een dikke tel geslagen op het achtervolgende kwintet Dekker, De Graaf, Schothorst, Langeveld en Stots. Slaghekke heeft er zin in. Met een voorlopige snelste rondetijd van 2.07,803 is hij zelfs sneller dan zijn eigen poletijd tijdens de kwalificatie van zaterdag.

Aansluiting
Vanaf de vijfde ronde moet de snelle rijder van Coronel Racing tijd inleveren. Dekker & Co gaan aansluiten bij Slaghekke. Halfweg koers van de twaalf ronden tellende manche zit Dekker in de kofferbak bij zijn Wassenaarse rivaal en zal de leider nog zes hete rondjes voor de boeg krijgen.

Foutje
In de 7de ronde maakt Schothorst een foutje bij het uitkomen van de S-bocht. De komende 750 meter is er een prachtig gevecht met Niels Langeveld. Door de Kuhmo-, Arie Luyendijk- en Tarzanbocht zitten de twee zij aan zij. Langeveld wint uiteindelijk het tweegevecht en pakt de 4de plaats.

480_douma_kim2067

De dames
Terwijl Kim van den Berg nog fel strijdt met Sandra Douma om de winst in de Ladies Cup, heeft Maaike de Wit de derde plek veroverd op Laura Katsma.

480_katsma_schade_9645

Laura heeft problemen, want de linkervoorkant van haar Suzuki is beschadigd na een touché met een andere rijder. Ze ziet vervolgens ook Robbert Bijl en Maarten van ’t Schip voorbij komen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet