Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: "Overstap Danica Patrick kwestie van tijd"

De overstap van Danica Patrick lijkt nog slechts een kwestie van tijd. Althans dat is de mening van rijder/teambaas Tony Stewart. Voorafgaande aan de wedstrijd in Atlanta lichtte hij misschien een tipje van de sluier op over de racetoekomst van de IRL-rijdster.

Tekst Willem J. Staat
Foto: IRL

danica_patrick_portret
Danica Patrick een belangrijke sleutel op de Amerikaanse transfermarkt zowel in
NASCAR als de IRL?


Tony Stewart overtuigd van NASCAR-stap
Afgelopen week bezocht Danica Patrick voor de tweede maal de werkplaatsen van Stewart Haas Racing en liet er eigenlijk geen twijfel over bestaan dat NASCAR de volgende stap in haar carrière zal zijn. Stewart: “Ze keek me recht in de ogen en zei dat dit hetgeen was wat ze wilde gaan doen. Zij maakte zich ook geen illusies dat het gemakkelijk zou zijn. Ze wil het op de juiste manier doen.”

Na de wedstrijd op Infineon leek het erop dat Danica haar contract bij AGR zou vernieuwen. Zeker omdat het Motorola hoofdkantoor in die regio gevestigd is. Er gebeurde niets alleen dat Patrick verklaarde dat zij gefocust was op de laatste drie wedstrijden van het seizoen.

Stewart verwacht dat Patrick aan de regionale Camping World Series op part-time basis gaat deelnemen en volgend jaar gewoon nog in de IRL actief blijft. “Zij is bezig met haar IRL-contracten en probeert op de juiste manier uit te vinden wat de beste manier is om naar NASCAR over te stappen.”

Stewart won in 1997 de IRL titel en reed het daaropvolgende seizoen op part-time basis voor het team van Joe Gibbs in de Nationwide series. In 1999 stapte Tony definitief over en werd drie jaar later voor de eerste keer kampioen. Stewart verwacht dat Patrick dezelfde weg zal inslaan.

Behalve met Stewart Haas Racing heeft Patrick de afgelopen weken ook gesproken met de teams van Michael Waltrip, Joe Gibbs, Roush Fenway Racing en Richard Childress Racing, die naast hun Sprint Cup programma’s ook een volledig Nationwide seizoen afwerken. In het verleden heeft Patrick wel eens met een Ford gereden, maar dat is de enige ervaring die zij heeft. Stewart: “Ik weet niet hoe dat ging en hoeveel ervaring zij met zware auto’s heeft. Hoe meer tijd zij in een dergelijke auto kan doorbrengen hoe beter het is. Je moet enorm aan de zware auto, minder downforce en de kleinere banden wennen. Je moet enorm veel leren en daarom is het belangrijk dat je je huiswerk gedaan hebt voordat je op dit niveau kunt racen.”

Saillant detail: In de IRL wordt Danica Patrick gesponsord door Godaddy.com dat eveneens gerelateerd is aan JR Motorsports in de Nascar Nationwide series.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet