Formula Ford

Formule Ford Festival: Retera verslaat Donnely in Halve Finale 1

Halve finale 1
Startend vanaf de tweede plek kreeg Dennis Retera de kans om zijn slechte start van gisteren goed te maken. Die kans greep de Nederlands en Benelux kampioen met beide handen aan en zat na de eerste bocht meteen op de staart van de Britse kampioen. Een spannend kat en muisspel ontstond tussen de twee Mygale coureurs waarbij het Retera was die het keer op keer probeerde. Charlie Donnely, die wist dat een overwinning in de halve finale voor hem cruciaal was voor zijn kansen in de finale verdedigde zich met verve en lang leek het erop dat de Ier de overwinning zou gaan pakken.


Tekst: Nelson Valkenburg

 retera_duim

Retera hield echter de druk er hoog op en wachtte op zijn kans. Die kwam in de laatste ronde toen Donnely bij het opkomen van het rechte stuk een foutje maakte en snelheid verloor. Retera aarzelde niet en prikte zijn Geva Racing Mygale naast de Jamun auto.
Onder luid gejuich van de Nederlandse marshalls en toeschouwers nam Retera de leiding en stond die niet meer af.
“Vandaag was de auto super en kon ik gelijk aanvallen. Het zegt genoeg dat mijn snelste ronde van de week in deze race zet. Ik sta dan nu wel op de eerste rij maar alles kan gebeuren in de finale en ik mag me niet rijk rekenen. We zullen het wel zien straks!” aldus de winnaar van de eerste halve finale.

Aanvankelijk leek het erop alsof Liroy Stuart op weg was naar een superresultaat in diezelfde halve finale. Als 13 gestart reed hij een hele goede race en had zich opgewerkt naar plaats 8.
Dit was genoeg voor een plek in de finale maar in de 15e ronde sloeg het noodlot toe.In die ronde kwam Stuart een Duitse achterblijver tegen die met een belachelijke actie onze landgenoot uit de race reed. De Duitser, rijdend in een Swift, leek aan de binnenkant van de bocht te blijven en Stuart nam daarom ook de buitenste lijn. Opeens ging de Duitser naar buiten en duwde Stuart de grindbak in wat het einde van zijn race betekende.
“Ik begrijp niet wat die Duitser wilde doen maar het was duidelijk dat hij niet zat op te letten. Ik reed voor mijn gevoel een goede race maar sta nu met lege handen. Gert Valkenburg vertelde me dat dit soort dingen bij het Festival horen maar ik ben toch teleurgesteld.”

Henk Vuik maakte een moeilijke halve finale mee doordat hij, rijdend op plek 14 in de Graham Hill Bocht van de baan gleed. Hij was echter niet de enige want de hele race bleef de derde bocht voor problemen zorgen.
Vuik vocht zich nog terug tot de 16e plaats maar dit was niet genoeg voor de finale. Dat hij er toch hard aan heeft getrokken bleek wel uit zijn rondetijd. Met zijn 49.6 was hij veel sneller dan dat hij de hele week geweest is.
In de Last Chance sprint krijg hij echter nog de kans om zijn pech goed te maken.

Top 10 halve finale 1

1 Dennis Retera NED Mygale SJ05 18 ronden
2 Charlie Donnely IRL Mygale SJ04 + 0.260
3 Joe D’agostino USA Van Diemen RF05 + 1.613
4 Steve Morris GBR Mygale SJ01 + 2.307
5 Rob Sunderland GBR Mygale SJ00 + 3.402
6 Julien Schell FRA Mygale SJ05 + 8.589
7 Richard Evans GBR Van Diemen RF03 + 11.236
8 Nathan Caratti AUS Van Diemen RF03 + 14.959
9 Aki Sandberg FIN Van Diemen RF00 + 18.472
10 Benoit Perret FRA Mygale SJ01 + 24.184

16 Henk Vuik NED Mygale SJ01 + 37.785
DNF Liroy Stuart NED Mygale SJ04 15 ronden

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet