Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Supercar Challenge

DSC: Pieter van Soelen wint ook tweede Trophy-race

Pieter van Soelen heeft de tweede Dutch Supercar Challenge-race van kop tot staart geleid. Tot de pitstops wist Milko Tas het gat naar Van Soelen bijna dicht te rijden, maar de pitstops gooiden de verhoudingen zo op zijn kop dat de onderlinge verschillen in de slotfase gigantisch waren en er dus niet veel meer gebeurde. Ton Verkoelen en Herbert Boender werden tweede voor Bob Herber en Milko Tas. In de Sport 1-klasse ging de overwinning naar Ben Verwoerdt. Tweede werd Laurens de Wit, de derde plaats was voor Rob Nieman.

Tekst: Daan Jeuken

Milko Tas slecht weg
Pieter van Soelen start race 2 van het DSC vanaf poleposition, geflankeerd door Milko Tas. Terwijl de poleman prima uit de startblokken komt, verliest Milko Tas twee plaatsen aan Luc de Cock en Ton Verkoelen. Verkoelen opent vervolgens de aanval op de tweede plaats van De Cock, maar deze verdedigt zich erg knap en behoudt p2. Tas profiteert van deze nederlaag door Verkoelen ook gelijk voorbij te gaan. Toch bezig zijnde passeert Tas vervolgens ook gelijk De Cock, zodat hij zijn tweede startplaats weer terug heeft. Leider Pieter van Soelen heeft dan wel al vijf seconden voorsprong, maar op de vrije baan rijdt Tas rondetijden van zes tiende sneller dan de leider.

Terwijl Tas het gat naar de leider dichtrijdt loopt hij ook flink uit op de mensen achter hem. Ton Verkoelen wordt al snel gepasseerd door Bert van der Zweerde, die het tempo van Tas ook niet kan volgen. Verkoelen kan het tempo van Van der Zweerde wel volgen en blijft op het vinkentouw zitten. Een mislukte aanval geeft de nummer drie weer even wat lucht. Luc de Cock, in de openingsfase nog tweede, valt naarmate de race vordert ver terug, hij wordt al snel gepasseerd door Eugène Janssen, Fred Cavanagh en Koen Bogaerts, die de leiding in de Sport 1-klasse in handen heeft. Ook Luco Hornsveld en nummer twee bij de S1 Laurens de Wit weten de weg voorbij De Cock te vinden.

Pitstopwindow open
Aan het eind van ronde veertien mogen de rijders voor het eerst een pitstop maken. Leider Pieter van Soelen gaat al snel naar binnen voor een slokje drinken, een ronde later volgt Milko Tas die het stuur overdraagt aan Bob Herber. Bij deze stop verliezen zij veel tijd, omdat zij reglementair langer moeten stilstaan in de pits. Herber rijdt na de stop op 30 seconden achterstand derde, achter Pieter van Soelen en Ton Verkoelen / Herbert Boender.

Gigantische verschillen
Na de pitstops zijn de onderlinge verhoudingen zo groot geworden dat er nog weinig strijd over is. Leider Pieter van Soelen heeft zo’n acht seconden voorsprong op Herbert Boender, terwijl de twee vergelijkbare rondetijden rijden. Bob Herber heeft een dikke halve minuut achterstand en rijdt zelf zes tellen voor Bert van der Zweerde. Van der Zweerde lijkt het gat naar de nummer drie wel te gaan dichten, maar als hij met nog tien minuten te gaan de snelheid uit zijn BMW ziet verdwijnen, verdwijnt ook de hoop op een goede klassering. Door het geringe aantal rijders in de Supersport 2-klasse kan Van der Zweerde nog wel punten halen, maar dan moet hij geklasseerd worden. Daarom sukkelt hij nog een ronde door om toch nog de eindrangschikking te halen.

De vierde plaats gaat door het verdwijnen van Van der Zweerde naar Eugène Janssen, die twintig seconden achter de nummer drie rijdt, maar Fred Cavanagh in zijn nek heeft hangen. Cavanagh heet in de tweede fase van de race een gat van dik vijf seconden dichtgereden en het snelheidsverschil maakt het voor hem ook mogelijk om snel de derde plaats over te nemen. Verrassenderwijs kan Janssen wel aanhaken bij Cavanagh en kan hij hem zelf het leven nog zuur maken. In de voorlaatste ronde zet Janssen dan de aanval in en weet hij met zijn BMW Z4 de E48 te passeren en de vierde plaats definitief te bemachtigen.

Uitcruisen
Pieter van Soelen heeft in de slotfase bijzonder ontspannen kunnen rijden, want hij kon het zich veroorloven rondetijden van bijna twee minuten te klokken. De leiding kwam niet meer in gevaar en ook de tweede plaats van Ton Verkoelen en Herbert Boender. De derde plaats is voor Bob Herber en Milko Tas die wel veruit de snelste rondetijden wisten te rijden.

De leider in de Sport 1-klasse Ben Verwoerdt rijdt op de zesde plaats. Hij heeft tien seconden en een buffer van Luco Hornsveld voorsprong op nummer acht overall Laurens de Wit. Dat Hornsveld hem kan passeren is geen probleem, de voorsprong op De Wit is voldoende voor de overwinning in de Sport 1. De derde plaats gaat naar Rob Nieman.

Uitslag race 2 Dutch Supercar Challenge
1. Pieter van Soelen, 32 ronden
2. Ton Verkoelen / Herbert Boender, op 1.553
3. Bob Herber / Milko Tas, op 22.640
4. Eugène Janssen, op 52.958
5. Fred Cavanagh, op 55.107
6. Luco Hornsveld, op 1 ronde
7. Ben Verwoerdt, op 1 ronde (1e Sport 1)
8. Laurens de Wit, op 1 ronde (2e Sport 1)
9. Rob Nieman, op 1 ronde (3e Sport 1)
10. Eline Braspenning / Iman van Schelven, op 1 ronde (4e Sport 1)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet