WTCC

WTCC: Priaulx wint na fraaie inhaalrace, Coronel vierde

wtcc_oc_priaulx_race1
Priaulx won voor de eerste maal in dit seizoen

Doordat hij bij de start buiten de problemen wist te blijven, slaagde Andy Priaulx er op het circuit van Oschersleben in om voor het eerst dit seizoen een WTCC-race te winnen. Vanaf de vijftiende startplaats reed de Britse BMW-coureur gestaag naar voren en won voor de beide SEAT-rijders Gabriele Tarquini en Rickard Rydell. Tom Coronel eindigde me zijn SEAT als vierde en was daarmee de best geklasseerde privérijder. Jaap van Lagen leek lange tijd op weg naar de eerste WK-punten voor LADA, maar werd in de laatste ronde door de Italiaanse Chevrolet-rijder Nicola Larini in de rondte getikt. Daardoor werd hij uiteindelijk slechts elfde.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo4

wtcc_oc_start_r1
Hier gaat het nog goed: start van race 1

De krappe eerste bocht op Oschersleben zorgt zoals zovaak bij de vliegende start voor chaos. Jörg Müller wordt aangetikt door Huff, Farfus rijdt tegen de BMW van zijn teamgenoot aan en ook Huff en Gené zitten er middenin. Müller valt daarmee uit, ook Gené is uit d erace. Tarquini leidt voor Coronel, Ruydell, Van Lagen, Priaulx, Colak. Priaulx klimt snel op naar voren en is na de tweede ronde al derde achter Tarquini en Rydell. Yvan Muller en Augusto Farfus zijn in een heftige strijd om de tiende plek verwikkeld. Bij een botsing raakt de SEAT van Muller aan de trechter voorkant zwaar beschadigd – einde race voor de Fransman, die zijn auto in de pits parkeert. In de vierde ronde raakt Rydell van de baan, nadat hij eerder al de tweede plaats aan Priaulx verloren heeft. Coronel erft zo de derde plaats, voor Rydell, Van Lagen, Boardman, Larini en D’Aste. Een ronde later is Rydell echter alweer langs onze landgenoot.

wtcc_oc_r1_chaos_turn1
Hier niet meer: chaos in de eerste bocht

Vooraan het veld zet Priaulx Tarquini zeer sterk onder druk en in de zesde ronde neemt de Brit de eerste plaats over. Halverwege de race leidt Priaulx voor Tarquini, Rydell, Coronel, Van Lagen, Larini, D’Aste, Farfus, Engstler en Boardman. D’Aste krijgt het aan de stok met Farfus. De Braziliaan zet zijn BMW in de negende ronde naast die van de Italiaan en neemt de zevende plaats over. Vooraan bouwt Priaulx zijn voorsprong uit: na tien van de geplande 14 ronden heeft hij een marge van 2,189 secopnden op Tarquini. Rydell blijft derde, drie seconden voor Coronel, die op zijn beurt weer zeven tellen voorsprong heeft op Van Lagen.

wtcc_oc_lagen_race
Hier houdt Van Lagen Larini nog achter zich, even later tikt de Italiaan de LADA-rijder eraf

Van Lagen komt in de slotfase van de race meer en meer onder druk van Larini, maar hij slaagt er aanvankelijk nog in om zijn positie te verdedigen. In de laatste ronde echter laat Larini zich verleiden tot een wanhoopsdaad: hij tikt Van Lagen van de baan, die daarop in de rondte spint en slechts als elfde aan de finish komt. Priaulx wint voor Tarquini, Rydell, Coronel, Larini, Farfus, D’Aste en Engstler.

wtcc_oc_coronel_race
Coronel behaalde als vierde zijn beste resultaat van het seizoen

Uitslag:

1. Andy Priaulx, GBr, BMW 320si, 14 r. in 22.52,47
2. Gabriele Tarquini, Ita, SEAT Leon TDI, op 3,939
3. Rickard Rydell, Zwe, SEAT Leon TDI, op 6,350
4. Tom Coronel, Ned, SEAT Leon, op 15.398
5. Nicola Larini, Ita, Chevrolet Cruze, op 22,502
6. Augusto Farfus, Bra, BMW 320si, op 22,553
7. Stefano D’Aste, Ita, BMW 320si, op 22,749
8. Franz Engstler, Dui, BMW 320si, op 23,044
11. Jaap van Lagen, Ned, LADA Priora, op 32,059

Stand:

1. Tarquini, 85
2. Muller, 82
3. Farfus 79
4. Rydell, 61

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet