Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
Formule 3

F3: Eerste Euro Serie-zege voor Hartley en Carlin

Brendon Hartley wint op Brands Hatch de veertiende Formule 3-race van het seizoen in de Euro Serie. Voor de Nieuw-Zeelander is het zijn eerste zege in het kampioenschap en ook voor zijn team Carlin Motorsport is het de eerste zege in de Formule 3 Euro Serie. In een race zonder al teveel actie gaan de overige twee podiumplaatsen naar Britse rijders: Alexander Sims wordt tweede, Sam Bird derde.

Tekst: René de Boer


Bianchi start vanuit de pits. Hartley pakt de leiding voor Bird, Gutierrez, Sims, Vietoris, Mäki, Zanella, Rosenzweig, Ramos en Vernay. Bottas gaat in Paddock Hill Bend in de rondte. Jokinen rijdt bij het uitkomen van Druids door het gras en door één van de reclameborden heen en een ronde later spint Mustonen bij het uitkomen van Clearways. Hij strandt bij de ingang van de pitstraat en zijn auto wordt door de baanposten de pits ingeduwd. Enrique krijgt een drive-through vanwege een te enthousiaste start.

Waldschmidt rijdt op de vijftiende plaats rond, maar wint in de 18e ronde een plaats als Basil Shaaban bij het uitkomen van Paddock van de baan raakt. Een ronde later komt de safety-car in actie. In de 25e ronde wordt de race weer vrijgegeven. Sims pakt bij de herstart de derde plaats over van Gutierrez, terwijl de als tweede geklasseerde Bird bij het uitkomen van Druids te ver naar buiten komt. Sims kan zo nog een plek opklimmen en pakt binnen een halve ronde twee plaatsen. In dezelfde ronde raken Rosenzweig en Ramos van de baan en een ronde later komt opnieuw de safety-car in actie. De herstart volgt in ronde 31.

In de 46e ronde raakt Gutierrez bij het uitkomen van Paddock de controle over zijn auto kwijt. Hij ploegt door het zand en verliest zijn vierde plaats aan Christian Vietoris. In de slotfase zet Sims de leidende Hartley nog onder druk, maar de Nieuw-Zeelander maakt geen fouten en behaalt zijn eerste Formule 3-zege. Ook voor het Carlin-team is het de eerste overwinning. Sims eindigt als tweede voor Bird, Vietoris, Gutierrez en Mäki. Henki Waldschmidt wordt 13e.

Uitslag:

1. Brendon Hartley, NZl, Dallara F308-Volkswagen, 52r. in 40.23,598
2. Alexander Sims, GBr, Dallara F308-Mercedes, op 0,359
3. Sam Bird, GBr, Dallara F308-Mercedes, op 0,922
4. Christian Vietoris, Dui, Dallara F308-Mercedes, op 1,692
5. Esteban Gutierrez, Mex, Dallara F308-Mercedes, op 3,414
6. Mika Mäki, Fin, Dallara F308-Volkswagen, op 5,288
13. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 16,968

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet