Formula Ford

Formule Ford: Ook Florie kan Heemskerk niet van de zege houden

480_heemskerk_9728

Melroy Heemskerk heet na negen races in de Formule Ford nog steeds de volle mep. Michel Florie kon tijdens de eerste race van de Wijzonol Trophy nog lang dichtbij blijven, maar moest aan het einde toch afhaken. Om de derde plaats werd de hele race hevig gevochten. Rogier Jongejans leek aan het langste eind te trekken, maar werd in de laatste ronde nog gepasseerd door Jeroen Mul.

Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Gerrie Hoekstra en Erik van der Schaaff

480_ford_startopstelling_96

Vestergard al bij voorbaat kansloos
In het krappe veld van 11 Formule Fords mag de Deen Nils Vestergard als derde van start. Dat mag, maar gaat niet gebeuren, want Vestergard rijdt na de opwarmronde met problemen de pits in.

480_start_ford_9693

Bij de start gooit Melroy Heemskerk gelijk het gat naar Jeroen Mul dicht en behoudt de eerste plaats. Nummer drie Rogier Jongejans komt slecht weg en verliest twee plaatsen aan Michel Florie en John Svensson.

480_florie_9726

Florie op dreef
Michel Florie heeft in de openingsfase de smaak te pakken. Na zijn goede start weet hij al snel Jeroen Mul te passeren en de tweede plaats te pakken. Vervolgens rijdt Florie snel het gat dicht naar de Formule Ford-kampioen Melroy Heemskerk, die dit jaar nog nauwelijks tegenstand heeft gehad.

Mul zet de deur open
Met de derde plaats in handen zit Jeroen Mul kampioenschapstechnisch op een goede plaats. Achter hem zit Rogier Jongejans te azen op een mogelijkheid. Hierbij wordt Jongejans geholpen door zijn opponent, die in de Kumho-bocht wijd gaat en met twee wielen door de grindbak gaat. In eerste instantie slaagt Jongejans er nog niet in om de derde plaats te pakken, maar wanneer Mul een ronde later wederom de Kumho-bocht niet haalt grijpt Jongejans zijn kans en pakt hij de derde podiumplaats.

Na zijn foutjes laat Mul het er echter niet bij zitten, want hij bijt zich vast in de staart van Jongejans en wil koste wat kost die podiumplaats terug. Mul weet zijn Formulewagen op het rechte stuk wel enkele malen aan de binnenkant naast die van Jongejans te krijgen, maar Jongejans gaat in de Tarzanbocht steeds buitenom en houdt Mul zo achter zich. Als Mul het dan buitenom probeert verdedigt Jongejans zich aan de binnenkant met succes.

Florie kan niet doorbijten
Michel Florie wist zich in de openingsfase van de race flink op te trekken aan leider Heemskerk. Het wachten leek op een aanval van de Amsterdammer, maar naarmate de race vordert verliest hij langzaam de aansluiting. Florie heeft meer van zijn banden gevraagd dan Heemskerk, die in de slotfase per omloop een seconde minder nodig heeft dan de mannen achter hem. De suprematie van Heemskerk is dus nog steeds ononderbroken: negen overwinningen in evenzoveel races.

480_jongejans_4359

Achter Heemskerk en Florie gaat het gevecht tussen Jongejans en Mul door tot aan de laatste ronde. Jongejans lijkt aan het langste eind te trekken als hij ook in de laatste ronde Muls aanval in de Tarzanbocht weet af te slaan. In de laatste ronde slaat Mul echter nog onverwacht zijn slag en passeert hij Jongejans. De tijd is dan nog te kort voor Jongejans om iets terug te doen, hij valt dus in de laatste ronde nog van het podium.

Negen uit negen
Melroy Heemskerk weet dit seizoen nog niet hoe het is om een race niet te winnen. “Het ging weer heel goed vandaag, van start af aan. Florie kon wel bijblijven en kwam halverwege nog even heel dichtbij. Hij probeerde het nog wel, maar op het einde viel hij heel snel weer terug.”

Nummer twee Michel Florie moest zijn meerdere erkennen in de kampioen. “Ik kon nog wel heel dichtbij komen en was in het begin ook heel snel. Maar erbij is één en inhalen is twee en Melroy is natuurlijk ook niet achterlijk. In de laatste vijf ronden viel ik wat terug, maar ik blijf het proberen.”

Uitslag race 1 Formule Ford
1. Melroy Heemskerk, 12 ronden
2. Michel Florie, op 3.778
3. Jeroen Mul, op 14.502
4. Rogier Jongejans, op 14.846
5. Tony Kowalewski, op 20.930
6. Jan Paul van Dongen, op 24.973

480_dongen_9701

7. John Svensson, op 34.367
8. Henk Vuik Jr., op 34.507
9. Maciej Krolikowkski, op 53.456 (1e in Zetec)
10. Phillipe Bourgoi, op 1:21.822
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet