Formido Swift Cup

Swift Cup: Marth de Graaf pakt zijn eerste zege tijdens Wijzonol Trophy (update)

480_tik_slaghekke_9652

Als twee honden vechten om een been, gaat vaak de derde er mee heen. Zo ook vandaag tijdens de eerste race in de Formido Swift Cup. Jeroen Slaghekke en Marcel Dekker kwamen in de slotronde met elkaar in aanraking, waardoor de op plek 3 loerende Marth de Graaf de kop en de zege kon pakken. "Ik zei vooraf aan de race al dat het nu maar eens moest gaan gebeuren'', lachte De Graaf na afloop.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Gerrie Hoekstra en Chris Schotanus

480_start_swift_9550

Bij de start is Jeroen Slaghekke uistekend weg. De polesitter pakt gedecideerd de kop. Marcel Dekker en Pieter Schothorst volgen, terwijl ook Niels Langeveld, Marth de Graaf (bij de start van P6 naar 5) en Daan Stots in de vroege kopgroep plaatsnemen. De twee gele BS Racing Swifts van Peter Schreurs en Marcel van de Maat zitten ook in de toptien

480_braams_9588

Superstart
Max Braams kende een superstart. Hij zit achter de snelste dames Kim van den berg en Sandra Douma op P11, terwijl hij als 15de was begonnen.

In gevecht
Na de eerste doorkomst gaat de kop met elkaar in gevecht. Niels Langeveld gaat bij de Gerlachbocht Pieter Schothorst voorbij. Klassementsleider Schothorst, die vandaag in theorie kampioen kan worden, valt terug naar plek 4. Sandra Douma heeft in het onderlinge vrouwengevecht met Kim van den Berg de eerste plek overgenomen. Ze ligt 9de algemeen. De derde lady is momenteel Laura Katsma op positie 15, terwijl haar goede vriendin Maaike de Wit er vlak achter zit en op de derde plaats van de dames ligt.

480_slaghekke_op_kop_9571

Wisseling van de wacht
In de derde ronde komt Marth de Graaf opzetten. Hij verovert twee plaatsen winst en gaat van 5 naar 3. Hij wisselt positie met Langeveld die terugvalt naar 5, terwijl Schothorst in de sandwich op 4 blijft. Koploper Slaghekke profiteert van de strijd achter hem. Hij heeft een gaatje van een dikke tel geslagen op het achtervolgende kwintet Dekker, De Graaf, Schothorst, Langeveld en Stots. Slaghekke heeft er zin in. Met een voorlopige snelste rondetijd van 2.07,803 is hij zelfs sneller dan zijn eigen poletijd tijdens de kwalificatie van zaterdag.

Aansluiting
Vanaf de vijfde ronde moet de snelle rijder van Coronel Racing tijd inleveren. Dekker & Co gaan aansluiten bij Slaghekke. Halfweg koers van de twaalf ronden tellende manche zit Dekker in de kofferbak bij zijn Wassenaarse rivaal en zal de leider nog zes hete rondjes voor de boeg krijgen.

Foutje
In de 7de ronde maakt Schothorst een foutje bij het uitkomen van de S-bocht. De komende 750 meter is er een prachtig gevecht. Door de Kuhmo-, Arie Luyendijk- en Tarzanbocht zitten de twee zij aan zij. Langeveld wint uiteindelijk het tweegevecht en pakt de 4de plaats.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet