Clio Cup

Clio Cup: Sandra van der Sloot wint rustige openingsrace

480_sandra_op_kop_1531

Sandra van der Sloot heeft redelijk eenvoudig de eerste race van de Clio Cup tijdens de Wijzonol Trophy gewonnen. De eerste Clio Cup-race betekende een rustig begin van de lange Trophy-zondag. Inhalen is in deze klasse schier onmogelijk en zo was de topdrie aan het eind van de race nog dezelfde als aan het begin van de race. Sandra van der Sloot had continu een veilige marge op Sheila Verschuur. Verschuur op haar beurt had continu de jagende Melvin de Groot in haar haren, maar wat de nummer drie ook probeerde, hij kwam er maar niet voorbij. In de Olympia Cup ging René Steenmetz er met de overwinning vandoor, voor Hans Bos en Dennis de Borst.


Tekst: Daan Jeuken
Foto's: Chris Schotanus, Tim Böhme en Gerrie Hoekstra


Kantoorbaan
De cameramannen van RTL zitten bij de twee openingsraces van de Wijzonol Trophy nog aan de koffie. Zij hebben namelijk een kantoorachtige maximum werktijd van acht uur per dag, terwijl het programma van vandaag tien uur duurt. Niet meer en niet minder voor RTL en zo moeten de toeschouwers en het journaille het tijdens deze eerste race in de Clio Cup doen met het commentaar uit de wedstrijdtoren en wat flarden beeld van warmin-uppende cameralieden. Vandaar dit beknopte raceverslag.

480_start_clio1_7817

Valse start van de poleman
De pole in de eerste Clio-race is voor Wilbert van den Burg. Hij staat te popelen om te vertrekken, maar is niet geduldig genoeg om op het groene licht te wachten en gaat te vroeg van zijn plaats. Sandra van der Sloot is vanaf de tweede plaats zeer goed weg en pakt de leiding. Sheila Verschuur rukt op van de vierde stek naar de tweede. Het is niet verrassend dat Van den Burg vervolgens een drivethroughpenalty krijgt voor zijn jump start en zijn race in duigen ziet vallen; hetzelfde lot ondergaat Robert van den Berg.

Als na acht ronden het pitstopwindow opengaat heeft Sandra van der Sloot al een aardige buffer opgebouwd. Het gat naar haar collega is Sheila Verschuur is een kleine twee seconden, Verschuur staat vol onder druk van Melvin de Groot. Inhalen is erg lastig in de Clio Cup, waardoor iedereen eigenlijk zit te wachten op de pitstops.

480_sheila_melvin_1635

Verrassende tactiek Verschuur
Verrassenderwijs kiest Sheila Verschuur ervoor om al vroeg haar pitstop te maken, wat Melvin de Groot de mogelijkheid geeft om een paar vrije ronden te rijden. Als een ronde later ook leider Sandra van der Sloot haar stop maakt heeft De Groot helemaal vrij baan.
Pas na ronde 13 gaat leider Melvin de Groot naar binnen en nu is het aftellen wanneer Van der Sloot en Verschuur het rechte stuk opkomen. Dat blijkt al vrij snel te zijn, want Melvin de Groot heeft niet de gewenste vliegende ronden kunnen rijden. Zo komt hij op zijn vertrouwde derde plaats weer de baan op, achter de twee dames. Bovendien zit Marco Bikkers ook nog behoorlijk dicht op de nummer drie.

Jagen tegen beter weten in
Op de hielen van Sheila Verschuur kan Melvin de Groot de tweede plaats ruiken, zien en bijna voelen. De Groot weet wat hem te doen staat, maar ook Verschuur heeft al vaker uit de vaatje getapt. De nummer drie zoekt rondenlang naar dat ene gaatje, maar Verschuur laat geen steek vallen en rijdt prima verdedigende lijnen. Door deze tweestrijd weten ook Marco Bikkers en René Steenmetz het gat naar de twee steggelaars helemaal te dichten, maar net als hun voorgangers is ook inhalen hier een meer dan moeilijke taak. Na 22 ronden valt de vlag en komt de optocht in slagvolgorde over de finish.

Een erg sterke en degelijke overwinning voor Sandra van der Sloot. Op vier seconden volgen de eveneens foutloze Sheila Verschuur en Melvin de Groot.

480_steenmetz_9469

In de Olympia Cup gaat de overwinning naar René Steenmetz, die zijn directe concurrent Hans Bos ver achter zich houdt. Dennis de Borst wordt op de elfde plaats overall derde in de Olympia Cup.

”Kon niet verslappen”
Sandra van der Sloot was uiteraard uiterst tevreden met deze zege. “Ik had een redelijk goede start en zag in mijn spiegels het een en ander voorbij schuiven. Ik wist dus dat ik er snel vandoor moest. Daarna werd ik geholpen door het gevecht achter me. Ik kon het in mijn spiegels zien, maar ik wist ook dat ik wel moest blijven trappen. Voor hetzelfde geld gebeurt er iets en heb je die paar seconden later weer nodig.”

Nummer drie Melvin Groot wist de tweede plaats niet te bemachtigen, maar schikte zich in zijn lot. “Sheila reed een heel goede race en maakte geen fouten. Ik heb gedreigd en geprobeerd haar in een foutje te dringen, maar ik kwam er gewoon niet voorbij. Dan moeten we vanmiddag maar winnen, want ik heb de punten hard nodig.”

480_podium_clio_1_7901

Uitslag race 1 Clio Cup
1. Sandra van der Sloot, 23 ronden
2. Sheila Verschuur, op 4.286
3. Melvin de Groot, op 5.220
4. Marco Bikkers, op 5.539
5. René Steenmetz, op 6.232 (1e Olympia Cup)
6. Addie van de Ven, op 7.215
7. Marcel Duits, op 14.612
8. Michael Bleekemolen, op 15.633
9. Hans Bos, op 15.877 (2e Olympia Cup)
10. Robert van den Berg, op 24.807
11. Dennis de Borst, op 25.510 (3e Olympia Cup)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet