WTCC

WTCC: Tarquini op pole in verrassende kwalificatie, beide Nederlanders in top tien

wtcc_oc_quali_tarquini
Gabriele Tarquini reed onder wisselende weersomstandigheden naar de pole

Dat Gabriele Tarquini de pole-position voor de eerste WTCC-race op het circuit van Oschersleben pakt, is op zich niet zo’n verrassing. Dat de Kroatische SEAT-privérijder Marin Colak als tweede start, echter des te meer! En wat te denken van de vierde startplaats van LADA-rijder Jaap van Lagen, die met de Priora zijn beste WTCC-kwalificatieresultaat tot nu toe behaalde. De zevende tijd van Tom Coronel, die normaal gesproken al aanleiding zou geven tot blijdschap, valt daarbij bijna in het niet… Wisselende weersomstandigheden met een flinke regenbui in de eerste sessie en een opdrogende baan in de tweede heat voor de snelste tien maakten de kwalificatie van het WTCC in Oschersleben een spannende aangelegenheid.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIA WTCC/Photo 4


Regen in Oschersleben maakt het baantje in de Magdeburger Börde nog troostelozer dan het normaal al is. Voor de rijders is het lastig om op de baan te blijven. Zo komt Huff al glijdend in botsing met Farfus, terwijl Coronel de Lada van Van Lagen een zetje geeft, waarop de Gelderse rijder heel dwars gaat. Na 14 minuten staat Engstler aan de leiding, gevolgd door Hernandez, Muller, Menu, Colak en Zanardi. Dan rijdt Tarquini de snelste tijd, voor Coronel en Jörg Müller, Farfus, Larini, Huff, Rydell, Van Lagen, Colak en Zanardi. De regen wordt sterker en sterker, zodat er geen tijdverbeteringen meer mogelijk zijn. Zo weet Yvan Muller bijvoorbeeld al dat hij niet meer in de top tien komt – hij parkeert zijn SEAT in de pits en knalt hard het portier dicht.

wtcc_oc_coronel_quali
Tom Coronel kwalificeerde zich als zevende

In de slotfase doen nog een paar rijders een laatste poging, maar zonder noemenswaardige resultaten. Zo blijft Tarquini de snelste, voor Coronel, Müller, Farfus, Larini, Huff, Rudell, Van Lagen, Colak, Zanardi. Het wisselende weer zorgt voor enkele teleurstellende resultaten voor toprijders: Yvan Muller is slechts 17e, Alain Menu 19e.

In de tweede heat voor de beste tien rijdt Farfus aanvankelijk de beste tijd, maar hij wordt voorbijgestoken door zijn teamgenoot Jörg Müller. Dan is Farfus weer sneller, terwijl Coronel opklimt naar de derde tijd. Met nog drie minuten te gaan rijdt Rydell de derde tijd, Coronel is daarmee vierde. Een halve seconde later verrast Van Lagen door de vierde tijd te rijden, maar dan zet Tarquini de snelste tijd op de klokken. Zo zijn er nog enkele positiewisselingen, naarmate de ideale lijn weer enigszins droog wordt. Met nog één minuut te gaan voert Rydell de tijdenlijst aan voor Huff, Tarquini en Larini. Dan rijdt Van Lagen de tweede tijd, maar wordt meteen verslagen door Colak. In de laatste halve minuut raakt Huff van de baan.

wtcc_oc_quali_bmw_vorstand
Hoge BMW-functionarissen: sportdirecteur Theisen, bestuurslid Dräger en toerwagenchef Nohl

Tarquini blijft snelste, gevolgd door Colak, Rydell, Van Lagen, Larini, Huff, Coronel, Müller, Farfus en Zanardi. De BMW-rijders gokten, in aanwezigheid van sportdirecteur Dr. Mario Theissen en bestuurslid Klaus Dräger, duidelijk verkeerd door op regenbanden te blijven rijden, terwijl de ideale lijn opdroogde.

wtcc_oc_lagen_quali
Beste WTCC-kwalificatieresultaat voor Jaap van Lagen

Uitslag:

1. Gabriele Tarquini, Ita, SEAT Leon TDI, 1:39,866
2. Marin Colak, Ita, SEAT Leon, 1:41,692
3. Rickard Rydell, Zwe, SEAT Leon TDI, 1.42,192
4. Jaap van Lagen, Ned, LADA Priora, 1.42,307
5. Nicola Larini, Ita, Chevrolet Cruze, 1.43,626
6. Rob Huff, GBr, Chevrolet Cruze, 1.45,526
7. Tom Coronel, Ned, SEAT Leon, 1.46,104
8. Jörg Müller, Dui, BMW 320si, 1.46,249
9. Augusto Farfus, Bra, BMW 320si, 1.46,481
10. Alex Zanardi, Ita, BMW 320si, 1.47,667

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet