Formule 2

GP2 Series: Van der Garde wint overtuigend race 2 op Spa-Francorchamps

giedo_zege

Giedo van der Garde heeft op Spa-Francorchamps een ijzersterke zege geboekt. Een bliksemstart bracht Van der Garde al voor La Source aan de leiding en deze voorsprong bouwde hij vervolgens alleen maar uit. De safetycar moest in de incidentrijke race eenmaal in actie komen, maar ook hierbij kwam de leiding van Van der Garde niet in gevaar.

Tekst: Daan Jeuken
Foto: PR

Bliksemstart, chaos erachter
De zevende plaats in race 1 levert Van der Garde de tweede startplaats op. Edoardo Mortara mag van pole vertrekken, maar kan niet lang genieten van zijn leiding. Mortara’s start is niet geweldig, maar die van Van der Garde is dat wel. Al in het korte sprintje naar La Source schiet Van der Garde naar de leiding. Door Eau Rouge weet Van der Garde al een dusdanige voorsprong op te bouwen dat hij in Les Combes niet eens hoeft te verdedigen.

In de krappe La Source hairpin is vaak raak bij de start, en zo ook in race 2. Dani Clos vergeet te remmen en rijdt veel te hard het drukke verkeer in. Pechvogel daar is titelpretendent Hülkenberg die de klos is als hij door het ongeleide projectiel wordt geschept.

Maldonado wil te veel
Achter Van der Garde en Mortara volgt Pastor Maldonado. De tweede plaats is Maldonado’s doel, maar de aanval op Mortara verloopt niet zo voorspoedig. Maldonado wil buitenom maar geeft Mortara aan de binnenkant zo weinig ruimte dat hij niet anders kan dan tegen de aanvaller aan. Maldonado vliegt tegen de muur en komt op de baan tot stilstand. Een safetycar is nodig om de auto weg te duwen.

Achter de safetycar is er pech voor de winnaar van race 1 Alvaro Parente. Hij blaast zijn motor op en moet met een grote rookwolk achter zich uitstappen.

Snel weer weg
De safetycar heeft Van der Gardes voorsprong teniet gedaan, maar een mooi toneelstukje leidt zijn gevolg om de tuin en terwijl zij denken dat Van der Garde nog bezig is met het opwarmen van zijn banden spurt de leider er weer snel vandoor.

Net als voor de safetycar is Edoardo Mortara wederom secundaire veroorzaker van een flinke aanrijding. Dit keer is het Di Grassi die Mortara voorbij wil gaan, maar Di Grassi gaat binnendoor over de kerbstone, komt los van het asfalt en schakelt zowel zichzelf als Mortara uit.

Al deze actie is niet besteed aan Giedo van der Garde. De leider rijdt ijzersterk en niets kan zijn overwinning in gevaar brengen. “Ik had een wereldstart en wist dat ik in de eerste ronden moest aanvallen. Na een paar ronden had ik al een paar tellen voorsprong, maar toen kwam de safetycar de baan op. Bij de herstart was het weer hetzelfde liedje, ik wachtte lang, was mijn banden aan het opwarmen en toen boem weg. Het gaat steeds beter, met de banden, met het team en we zitten in een goede flow.”

Nederlandse fans
"De auto was geweldig vandaag en dit is echt een ontzettend mooie overwinning. De Nederlandse fans waren heel duidelijk aanwezig, wat het natuurlijk extra speciaal maakt. Mijn teamgenoot finishte als derde, dus het is een geweldige dag voor iSport."

Uitslag race 2 GP2 Spa-Francorchamps
1. Giedo van der Garde, 18 ronden
2. Roldan Rodriguez, op 3.102
3. Diego Nunes, op 4.998
4. Sergio Perez, op 6.292
5. Davide Rigon, op 13.809
6. Vitaly Petrov, op 17.459
7. Karun Chandhok, op 18.800
8. Davide Valsecchi, op 20.039
9. Michael Herck, op 21.403
10. Javier Villa, op 22.860
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet