Formule 2

GP2 Series: Parente ongrijpbaar, Van der Garde zevende

giedo_actie

De honderdste GP2-race is een prooi geworden voor Alvaro Parente. De rijder van Ocean Racing Technology was op het circuit van Spa-Francorchamps van de buitencategorie, concurrenten Nico Hülkenberg en Lucas di Grassi konden nimmer een vuist maken tegen de Portugees die zijn en de teams eerste GP2-overwinning binnenhaalde. Giedo van der Garde bleef uit de mêlee en eindigde op de zevende plaats, die hem morgen een startplaats op de eerste startrij garandeert.


Tekst: Daan Jeuken
Foto: PR


Heel even in het nauw
De leiding van Alvaro Parente kwam alleen bij de start heel even in het gedrang. Vanaf poleposition was de Portugees iets slechter weg dan Nico Hülkenberg, maar de binnenkant in La Source was de goede om als eerste richting Eau Rouge te razen. Vervolgens reed Parente snel weg bij Hülkenberg die een eenzame race reed omdat ook hij uitliep op zijn gevolg.

Safetycars
Races op Spa worden vaak gekenmerkt door stevige gevechten tot op en over de schreef. Zo niet anders in de GP2, waar uiteindelijk slechts elf van de 23 rijders aan de finish kwamen. In ronde 13 moest de safetycar voor het eerst opdraven na een crash tussen Filippi en Valsecchi. Nadat het veld weer veilig op pad was zag Hülkenberg Parente weer uit het zicht verdwijnen totdat de safetycar in de voorlaatste ronde weer de baan op kwam. Stefano Coletti kende een flinke klapper door in Eau Rouge hard rechtdoor te schieten. Achter de safetycar behaalde Parente vervolgens voor zichzelf en voor het team de eerste overwinning in de GP2. Nico Hülkenberg werd tweede en deed kampioenschapstechnisch weer prima zaken omdat Vitaly Petrov de finishvlag niet haalde.

Eerste startrij
Giedo van der Garde had een solide race. Vanaf de twaalfde positie rukte bij de start al op naar de toptien, om richting de pitstops op te klimmen naar de zesde stek. Daar vocht hij een stevig robbertje uit met Roldan Rodriguez, die uiteindelijk aan het langste eind trok en de zesde plaats opeiste. De zevende plaats van Van der Garde is morgen goed voor de tweede startplaats.

Giedo van der Garde was tevreden met de zevende plek: "In de openingsfase van de race ging ik als een trein", zei hij. "Ik kon me goed door het veld knokken en dat was erg leuk. In de laatste zes, zeven ronden kregen we echter een probleempje met de vijfde versnelling en kwam ik wat snelheid te kort op het rechte stuk. Daardoor kon Rodríguez me nog passeren voor de zesde plaats en werd ik zevende. Nog steeds een goed resultaat en natuurlijk een tweede startplaats voor morgen. Ik heb er zin in."

Uitslag race 1 GP2 België
1. Alvaro Parente, 25 ronden
2. Nico Hülkenberg, op 0.943
3. Lucas di Grassi, op 3.179
4. Pastor Maldonado, op 3.468
5. Diego Nunes, op 4.105
6. Roldan Rodriguez, op 4.349
7. Giedo van der Garde, op 4.687
8. Kamui Kobayashi, op 5.469
9. Edoardo Mortara, op 5.972
10. Dani Clos, op 7.315
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet