Belcar

Belgian GT: Henk Haane tweede tijdens 24 uur van Zolder

haane_tweede_24_uur_zolder

First Motorsport, met de Nederlandse coureur Henk Haane in de gelederen, behaalde tijdens de 31ste editie van de 24 Hours of Zolder een schitterende en zwaar bevochten tweede plaats, meteen ook goed voor de zege bij de GT3’s. Het team van Jo Jamers vocht onafgebroken mee in de top-4 van de race en Bert Longin, François Verbist, Henk Haane en Ruben Maes strandden uiteindelijk op enkele ronden van hun merkgenoten van ProSpeed Competition.

Tekst en foto: PR

First Motorsport startte zaterdag als derde in de 31ste editie van de 24 Hours of Zolder. Voor Bert Longin, Henk Haane, François Verbist en Ruben Maes, die met een Porsche 997 uit de klasse GT3 aan de slag gingen, was deze derde plek eigenlijk een pole, want voor hen stonden twee Chrysler Viper, eigenlijk echte GT1-wagens. First Motorsport nestelde zich niettemin gedurende de hele race, vanaf het op groen springen van de startlichten, mee vooraan. “Jammer genoeg kenden we tijdens de hele race één probleem en dat was met de remblokken van onze Porsche, die te snel sleten”, legt teambaas Jo Jamers uit. “Daardoor stonden we een dik kwartier langer dan onze rechtstreekse concurrenten stil en verloren we misschien wel de wedstrijd. We waren zeer snel, maar dat éne kleine euvel heeft ons de algemene zege gekost.”

Hoog ritme
Het ritme van Bert Longin en zijn teammaten Haane, Verbist en Maes lag inderdaad enorm hoog. Het team won dan ook totaal verdiend de wedstrijd tussen de GT3’s tegen Ferrari, Dodge, Mustang en andere Lamborghini. “Voor ons betekent dat eigenlijk twee zaken”, legt Bert Longin uit. “Ten eerste dat we nog mee in de running voor het kampioenschap blijven, want we naderen op de leiders en gaan nu voluit voor de titel en ten tweede bewees First Motorsport hier dat we werkelijk een topteam in de Belgische GT vormen. Tot dusver waren we er al enkele malen dichtbij, maar nu hebben we eindelijk de race gewonnen. De wagen die voor ons eindigde is een GT2, die buiten kampioenschap meereed - met uiteraard alle verdienste voor het team van ProSpeed - en dus ook geen punten scoorde. Van de wagens die wel voor het Belgische GT kampioenschap strijden, waren wij veruit de beste en de snelste.”

‘Schitterende teamplayers’
Bert Longin en François Verbist waren ook zeer opgetogen over de beide rijders die hen tijdens de 24 Hours of Zolder vergezelden. “Ruben en Henk zijn schitterende teamplayers en hebben echt in functie van ons gereden. Net als ik het hele team, alle sponsors en supporters wil bedanken, verdienen ook zij ons respect.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet