IndyCar

IRL: Franchitti dominant op Sonoma. Robert Doornbos 10e (met filmpje)

De Schot Dario Franchitti domineerde de wedstrijd op Sonoma met zijn Ganassi Dallara Honda en leidde van start tot finish. De Australiër Ryan Briscoe eindigde als tweede en staat nu aan de leiding van het kampioenschap. Voor Robert Doornbos zat er niet meer dan een 10e plek in. De kwalificatie werd overschaduwd door een zwaar ongeval waarbij zowel Wil Power als Nelson Philippe in het ziekenhuis belandden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda Racing USA

franchitti_sonoma
Dario Franchitti op weg naar de zege in Sonoma


Franchitti dominant
Volgens traditie toastte Dario Franchitti met een glas rode wijn op zijn overwinning in Sonoma. Zowel Franchitti als Briscoe wisten in de eerste ronde een aanrijding waarbij meerdere auto’s betrokken waren te ontwijken. Vooral de tweede bocht eiste zijn tol gedurende het weekend. Ook op Sonoma maakten de teams van Ganassi en Penske wederom de dienst uit. De Australiër Ryan Briscoe eindigde als tweede en staat nu aan de leiding van het kampioenschap gevolgd door Dario Franchitti. Saillant detail. In veertien races wisselde de stand om het kampioenschap maar liefst dertien keer. Dario Franchitti: “Het is zo ontzettend competitief dat je je niet kunt veroorloven om fouten te maken. Maar ieder van ons heeft ze gemaakt en wij hebben allemaal wel eens pech gehad. De Firestone-banden waren in de laatste ronde nog net zo goed als in de eerste. Ik trachtte perfect te zijn en iedereen in mijn achterspiegels te houden.”

In het verleden kende Franchitti nog wel eens wat pech op Sonoma. In 2006 eindigde hij als tweede en in 2007 beroofde zijn toenmalige teamgenoot Marco Andretti hem van de zege na een aanrijding. Franchitti koos voor een andere strategie dan de concurrentie en dat leverde hem uiteindelijk de zege op. Franchtti: “Ik had vandaag werkelijk profijt van de pole. Het stelde mij in start om de race te controleren. Dat was erg belangrijk. Wij waren goed bij de start en herstarts. Ook konden wij nogal wat brandstof besparen.”

Penske-coureur Ryan Briscoe die als tweede eindigde: “Dertien klassementsveranderingen in veertien races. Dat heb ik nog nooit gehoord. Hopelijk kan ik daar verandering in brengen.” Zijn teamgenoot Helio Castroneves viel in de 67e ronde met problemen aan de achterwielophanging na een touché met Tony Kanaan in de chicane uit. Mike Conway die in de beginfase bij een aanrijding betrokken was eindigde als derde voor het team van Dreyer$Reinbold.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet