Porsche Cups

Porsche Supercup: Rast scoort vier op een rij, Bleekemolen houdt schade beperkt met P2

rast_valencia

René Rast is aan een indrukwekkende reeks bezig. Waar Jeroen Bleekemolen in de eerste helft van het seizoen simpel op weg leek naar een nieuwe zege in dit mooie kampioenschap, domineert de Duitser momenteel zowel de kwalificaties als de races (vier poles en zeges op een rij). Sterk punt van Bleekemolen is echter dat hij super constant presteert, dit seizoen finishte hij nog niet buiten het podium. Omdat Rast in het begin van het seizoen twee 0-resultaten scoorde en het slechtste resultaat van Jeroen 16 punten (derde) is, is het verschil in punten nog steeds ruim 30. Met nog vier races te gaan is het kampioenschap echter nog allerminst beslist.


Tekst: Marco Antheunisse
Foto: Racecam.de


De race op Valencia gaat de boeken in als de heetste race dit seizoen, in elk geval tot op dit moment. Zelfs tijdens de race in Bahrein werd de temperatuur in de auto niet zo hoog als hier, de coureurs moesten een hitte van ruim 40 graden bij een hoge luchtvochtigheid verduren. Hierdoor werd de sequentiële versnellingspook zo heet, dat meerdere coureurs klaagden dat het uiterst pijnlijk werd om te schakelen.

Bij de start van de negende race van het seizoen kon Jeroen Bleekemolen prima aansluiten bij polesitter René Rast. De twee slaan direct een gat wanneer Janek met een idiote actie zichzelf, Faulkner en Brito uitschakeld. Hij zit aan de binnenkant, remt veel te laat en komt omhoog, waarmee hij veel schade veroorzaakt. Ook Siedler is de dupe, hij spint maar kan wel verder.

Lance David Arnold profiteert hiervan het meest, hij blijft uit de melee en gestart vanaf de twaalfde plek pakt hij brutaalweg de derde positie, met op enige afstand Siso Cunill. Patrick Huisman loopt ook geen schade op maar verliest wel wat tijd ten opzichte van Arnold, hij komt na de eerste ronde door als zevende.

Ondertussen is Bleekemolen op zoek naar een gaatje om Rast te passeren. In de derde ronde lukt het hem om zijn Porsche ernaast te zetten, maar op het straatcircuit van Valencia valt inhalen niet mee en ook deze poging slaagt niet. Met de hitte vergen dit soort acties veel van banden en remmen, zodat Bleekemolen niet onbeperkt kan blijven aanvallen. Hij moet wachten op een foutje van Rast, maar dat komt er niet. Wanneer er nog twee ronden te rijden zijn wordt het gat met de koploper meer dan twee seconden en lijkt Bleekemolen zich te verzoenen met de tweede plek en bijbehorende punten. Zo boekt Rast zijn vierde zege op een rij en blijft het uitermate spannend in het kampioenschap, al is het aantal kampioenskandidaten beperkt tot twee.

Het spannendste in de race speelt zich af rondom Patrick Huisman. Gedurende de race weet hij zich langzaam maar zeker naar voren te rijden door zijn zwarte Porsche steeds slim naast zijn opponent te steken. In ronde acht heeft hij geluk wanneer Siedler, die zich na zijn spin in de eerste ronde ook weer naar voren heeft gevochten, hem bijna meeneemt in een nieuwe spin. Maar Huisman kan door en vecht zich naar P4.

De Spanjaard Cunill leek lang op de vierde plek af te gaan, maar in de laatste fase van de race gaat het helemaal mis voor hem. Wanneer Williams zijn Porsche langszij steekt aan de binnenkant stuurt Cunill in. Maar daardoor raakte Williams hem rechtsachter, ging Cunill in de rondte en leverde hij hiermee drie posities in.
Van de dertien gestartte coureurs kwamen er slechts negen over de finish.

Uitslag race Porsche Super Cup Valencia
1. René Rast, Veltins MRS Racing, 14 ronden in 30.53.084
2. Jeroen Bleekemolen, Konrad Motorsport, op 2.539
3. Lance David Arnold, SPS-Performance, op 17.784
4. Patrick Huisman, SPS-Performance, op 33.202
5. Richard Williams, SPS-Performance, op 38.734
6. Stefan Rosina, Walter Lechner Racing School, op 39.408
7. William Langhorne, SANITEC Racing, op 39.839
8. Siso Cunill, Konrad Motorsport, op 42.088
9. Norbert Siedler, Veltins MRS Racing, op 1.02.310
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet