Formule 2

GP2: Hülkenberg oppermachtig in race 2, Van der Garde strandt in eerste bocht

Nico Hülkenberg heeft de tweede GP2-race op het stratencircuit van Valencia gewonnen. De Duitser greep na een chaotische openingsfase de leiding en stond die niet meer af. Samen met Hülkenberg mochten wederom Perez en Petrov naar het podium. Giedo van der Garde eindigde een slecht weekend in de muur, na in de eerste ronde te zijn aangereden door di Grassi.

Tekst: Daan Jeuken

Poleman Kamui Kobayashi wordt bij de start gelijk aangevallen door nummer twee Luca Filippi, die tegen de leider aanrijdt en in de muur eindigt. Daarachter wordt de chaos compleet wanneer ook Andreas Zuber in de muur en daarachter rijdt Lucas di Grassi achterop Giedo van der Garde. De twee eindigen in de muur, wat een passend einde is voor dit zeer ongelukkige raceweekend van Giedo van der Garde.

Hülkenberg profiteert
Nico Hülkenberg profiteert van de chaos in de openingsfase door uit de mêlee te blijven. Na de start ligt hij al derde, achter Kobayashi die bij de aanrijding met Filippi zijn voorvleugel flink beschadigt en Roldan Rodriguez. Het gebrek aan downforce bij Kobayashi geeft Rodriguez de mogelijkheid een aanval te openen op de leider. Deze lijkt te slagen, maar Rodriguez verremt zich en verliest een plaats aan Hülkenberg. Misschien enigszins gefrustreerd gaat Rodriguez nogmaals in de fout en parkeert hij zijn auto in de muur.

Op de chaotische openingsfase volgt een logische safetycar, waarin leider Kobayashi een meatballvlag krijgt gezwaaid. Wegens de kapotte voorvleugel is hij een gevaar voor de rest en moet hij deze in de pits laten vervangen. Omdat iedereen achter de safetycar zit betekent dit dat Kobayashi op de allerlaatste plaats komt te liggen.

Zelfde podium
Na de herstart weet Nico Hülkenberg snel een gat te slaan om de race rustig verder uit te rijden. Achter Hülkenberg zitten dezelfde podiumklanten als in de eerste race; Sergio Perez en Vitaly Petrov. De Russische winnaar van race 1 wil koste wat kost nog een plaats hoger op het podium, maar Perez weet wat verdedigen is en houdt de Petrov de hele race achter zich. Het podium is daarmee hetzelfde als na race 1, maar dan in een andere volgorde. Kampioenschapsleider Nico Hülkenberg laat zien dat hij in zijn debuutjaar in de GP2 Series een flinke gooi zal doen naar de titel.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet