Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet
NASCAR

NASCAR: NASCAR rijders te gast bij President Obama

Volgens traditie wordt de regerende kampioen op het Witte Huis uitgenodigd. De tijden en de tradities veranderen. President Obama had alle 12 rijders uitgenodigd die afgelopen jaar in de Chase om de Cup streden. Van de 12 uitgenodigde rijders moesten er helaas drie afzeggen omdat ze elders verplichtingen hadden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s NASCAR

johnson_obama
Jimmie Johnson overhandigt zijn helm aan President Obama

NASCAR belangrijk visitekaartje voor de VS
President Barack Obama is ervan overtuigd dat NASCAR een belangrijke bijdrage levert aan de Amerikaanse auto-industrie. “Het is een Amerikaanse tak van Sport die nu een wereldwijde fanbase heeft. Het is een fantastische sport niet alleen voor NASCAR maar voor Amerika. Over de betrokkenheid van de drie grote Amerikaanse fabrikanten gaf Obama het volgende antwoord. “Het is de beste manier van reclame maken. Als iemand van NASCAR houdt, houdt hij automatisch van auto’s. En het is belangrijk om te weten dat wij goede auto’s bouwen. GM maakt nu moeilijke tijden door en zullen kortstondig hun sponsorship moeten beperken, maar op de lange termijn zullen ze sterker terugkomen. En de relatie met NASCAR speelt hier een belangrijke rol in.”

montoya
Montoya in gesprek met President Obama. "NASCAR is toch belangrijker dan de
Formule l?"

Ook hechtte Obama belang aan de familiesfeer binnen NASCAR.
Obama: “Families gaan naar het circuit; zien deze fantastische rijders en kunnen een tijd lang genieten van een betaalbaar evenement. Maar ook de racing teams zelf zijn één grote familie. Niet alleen de coureur is belangrijk, maar ook de ingenieurs en mensen in de werkplaats. En juist deze verbondenheid maakt dit land zo sterk.” De President benadrukte dat de familiesfeer in NASCAR heeft bijgedragen aan de kracht van de Amerikaanse sportcultuur.

“Wij hebben natuurlijk niet elke dag een stockcar in de Zuidelijke Laan staan. Gelukkig zijn we overeengekomen dat Jimmie Johnson geen doughnuts zou doen om mijn tuin te verontreinigen.” In ruil voor een gratis parkeerplaats had de President eigenlijk wel een paar rondjes willen rijden. Maar de Geheime Dienst vond het niet zo’n best idee grapte hij. “De sport is natuurlijk enorm veranderd sinds de dranksmokkelaars in Daytona raceten. NASCAR is nu het gezicht van de VS dat je aan de wereld laat zien.”

no_48
President Obama had graag zelf achter het stuur geklommen.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet