NASCAR

NASCAR: Brian Vickers verrast op Michigan

Toyota-coureur Brian Vickers pakte op de Michigan International Speedway de tweede NASCAR-zege uit zijn carrière. Jimmie Johnson, die vrijwel de gehele wedstrijd op Michigan gedomineerd had, ging voor de tweede maal op Michigan met lege handen naar huis.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsports USA

vickers_michigan_1
Brian Vickers pakt de kop. Johnson heeft het nakijken.

Pole winnaar Vickers pakt de zege
Brian Vickers pakte afgelopen vrijdag de pole en nam in de wedstrijd een afwachtende houding aan. Van de 200 ronden tellende race op Michigan reed regerend kampioen Jimmie Johnson er maar liefst 165 aan de leiding. Met nog amper twee ronden te gaan rolde Jimmie Johnson zonder brandstof langzaam de pits binnen en moest de zege prijsgeven. In de 149e ronden hadden Johnson, Gordon en Vickers hun laatste brandstofstops gemaakt. Vickers zette Johnson enigszins onder druk en de regerend kampioen viel voor de tweede maal op de Michigan International Speedway zonder brandstof dit seizoen. In juni had hij op identieke wijze hier de wedstrijd verloren. Teamgenoot Jeff Gordon wist wat handiger met het brandstofgebruik om te gaan en eindigde als tweede. Gordon schakelde eventjes de motor uit om wat brandstof te sparen. Jeff Gordon: “Ik zat er gewoon op te wachten dat ze zonder brandstof kwamen te staan. Bij Johnson gebeurde het, bij Vickers jammer genoeg niet” Na zeges op andere NASCAR circuits behaalde Toyota eveneens voor de eerste maal een overwinning op Michigan.

Dale Earnhardt Jr. beleefde één van zijn betere wedstrijden dit seizoen. Earnhardt Jr. was voorzichtig in zijn uitspraken. “Je wilt natuurlijk het gehele seizoen vooraan rijden en niet de laatste 50 ronden om iedereen te verrassen. Het team boekt vooruitgang, maar het is moeilijk om geduld te hebben. Maar je moet iedereen respecteren en je mond houden. Ik geloof dat ik nog nooit zo hard heb moeten werken om als derde te eindigen. Ik heb races gewonnen die gemakkelijker waren dan deze derde plek.

Juan Pablo Montoya verloor een ronde nadat hij een lekke band opliep na contact met de Dodge van Kasey Kahne. De voormalige F1 rijder staat in de Chase naar de Cup als zevende gemonteerd terwijl Tony Stewart voor Jeff Gordon en Jimmie Johnson de leiding behoudt.

vickers_michigan_2
Zelfs winnaar Brian Vickers viel zonder brandstof maar toen had hij de race al in zijn
zak.

Uitslag
1. Brian Vickers Toyota 200 ronden
2. Jeff Gordon Chevrolet 200 roden
3. Dale Earnhardt jr. Chevrolet 200 ronden
4. Carl Edwards Ford 200 ronden
5. Sam Hornish Jr. Dodge 200 ronden
6. Casey Mears Chevrolet 200 ronden
7. Joey Logano Toyota 200 ronden
8. Clint Bowyer Chevrolet 200 ronden
9. David Reutimann Toyota 200 ronden
10.Denny Hamlin Toyota 200 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet