Formule 3

F3: Alexander Sims behaalt eerste overwinning

In de twaalfde race van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie behaalde de Brit Alexander Sims zijn eerste overwinning. Op de Nürburgring eindigde de coureur van het Duitse Mücke Motorsport-team, die vorig jaar de prestigieuze McLaren Autosport BRDC Young Driver Award won, voor zijn Duitse teamgenoot Christian Vietoris en de Fin Mika Mäki. Henki Waldschmidt eindigde als zevende.

Tekst: René de Boer
Foto's Willem J. Staat

f3_winnaar_sims_r2
Grote vreugde bij de Brit Alexander Sims die zijn
allereerste F3 Euroseries wedstrijd won.

Sims pakt de leiding bij het aanremmen van de eerste bocht. Pole-sitter Vietoris valt daarmee terug naar de tweede plaats. Geronimi gaat in de eerste bocht in de rondte, maar de rest van het veld kan de gespinde auto van de Braziliaan ontwijken. In de tweede ronde komt de safety car in actie na een crash tussen Pedro Enrique, Basil Shaaban en Nick Tandy voor de NGK-chicane. Bij drie coureurs verschijnt de mededeling “under investigation” op de beeldschermen: Jules Bianchi, Jean Karl Vernay en Christopher Zanella. Roberto Merhi komt den pits in met een kapotte voorvleugel. Sims leidt op dat moment voor Vietoris, Mäki, Bottas, Gutierrez, Bird, Bianchi, Mustonen, Waldschmidt en Vernay. In ronde zes wordt de race weer vrijgegeven. Tegen Vernay wordt een drive-through uitgesproken, omdat hij niet op de juiste positie in zijn startbox stond. Aan het eind van de zesde ronde komt de Fransman de pitstraat in. Ook Christopher Zanella krijgt een drive-through vanwege het duwen van een andere auto.

gevecht_bird_waldschmidt
Fraai gevecht tussen de Brit Sam Bird en Henkie Waldschmidt


In de achtste ronde haalt Bianchi Gutierrez in en is daarmee vijfde. Sam Bird heeft het aan de stok met Atte Mustonen in de strijd om de zevende plaats, maar krijgt prompt daarop een waarschuwingsvlag getoond, omdat zijn actie volgens de wedstrijdleiding gevaarlijk zou zijn geweest. In de twaalfde ronde krijgt Zanella een zwarte vlag, omdat hij niet is binnengekomen voor zijn drive-through. Hartley krijgt ook een drive-through vanwege het afkorten van de baan en komt in de dertiende ronde binnen. Twee ronden later haalt Waldschmidt Bird in met een spannende uitremactie. De Haagse rijder is daarmee achtste.

Ook voor Atte Mustonen is er een drive-through: hij heeft ingehaald tijdens de safety-car-fase en twee ronden later is Caldarelli aan de beurt vanwege het afsnijden van de chicane. Na 27 ronden wordt Sims als winnaar afgevlagd, gevolgd door Vietoris, Mäki en Bottas. Bianchi komt in de laatste ronde nog zwaar onder druk van Gutierrez, maar behoudt uiteindelijk met een minimaal verschil de overhand.

startchaos
De gebruikelijke startcapriolen.

Uitslag:
1. Alexander Sims, GBr, Dallara F308-Mercedes, 27r. in 41.08,747 (gem. 142,882 km/u)
2. Christian Vietoris, Dui, Dallara F308-Mercede, op 3,704
3. Mika Mäki, Fin, Dallara F308-Volkswagen, op 9.754
4. Valtteri Bottas, Fin, Dallara F308-Mercedes, op 10,796
5. Jules Bianchi, Fra, Dallara F308-Mercedes, op 12,729
6. Esteban Gutierrez, Mex, Dallara F308-Mercedes, op 12,801
7. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara-F308 Mercedes, op 19,926

Stand na 12 van 20 races:
1. Bianchi, 74 punten
2. Vietoris, 49
3. Bottas, 37
4. Vernay, 35
5. Merhi, 28
6. Bird, 28
12. Waldschmidt, 8

vader_en_zoon_sims_r2
Felicitaties waar Sims lang op heeft moeten wachten.


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet