NASCAR

NASCAR: Tony Stewart wint Watkins Glenn

Tony Stewart heeft op het circuit van Watkins Glenn de naar vandaag uitgestelde wedstrijd gewonnen. Vanwege zware regenval moest de NASCAR-wedstrijd op de road course van Watkins Glenn naar vandaag worden verschoven.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Toyota Motorsport USA

safetucar_watkins_glenn
De laatste safetycarfase speelde Tony Stewart in de kaart.

Derde seizoenszege Tony Stewart
Tony Stewart behaalde als rijder/teameigenaar zijn derde overwinning dit seizoen op Watkins Glenn. Tevens was het de zevende roadcourse overwinning voor Stewart en de zevende top 2 finish op Watkins Glenn. Alleen Jeff Gordon heeft twee overwinningen meer op een roadocurse. In de laatste 25 ronden wist Stewart de Australiër Marcos Ambrose achter zich te houden. Ambrose, die afgelopen zaterdag ook al de Nationwide wedstrijd op de Glenn won startte als vierde maar viel door zijn pitstrategie nogal wat terug. Ambrose ging niet naar binnen toen de leiders in de wedstrijd voor de eerste maal binnenkwamen. Pas in de 50e ronde maakte hij zijn eerste stop. In de 55e ronde kwam Ambrose opnieuw de pits binnen voor brandstof en wist ruim 10 seconden op Kyle Busch goed te maken. Een crash tussen Jeff Gordon en Sam Hornish Jr. speelde Ambrose duidelijk in de kaart.

De crash werd eigenlijk veroorzaakt door Kasey Kahne, die bij Sam Hornish Jr. aan de binnenkant voorbij wilde. De auto van Hornish Jr. kwam aan de linkerkant van de baan in het gras terecht, kwam in de bandenstapels en ketste vervolgens terug op de baan. Jeff Gordon reed er met zijn Chevrolet vol op in en spinde nogal heftig tegen de vangrails. Zowel Jeff Gordon als Sam Hornish Jr. konden hun bolides ongedeerd verlaten. De wedstrijd moest ruim 19 minuten met code rood worden onderbroken. Ook Andy Lally. Jeff Burton en Joey Logano waren bij de crash betrokken. De herstart volgde in de 67e ronde. In de 71e ronde volgde de laatste neutralisatie.

ambrose_wg
Marcos Ambrose was heel dicht bij een eerste Sprint Cup overwinning. Gaat hij het
eerder doen den Juan Pablo Montoya?

Stewart kon door deze neutralisaties wat brandstof besparen en Ambrose kon de aanval inzetten. Maar Tony Stewart gaf de Australiër geen schijn van kans. Hij blokte hem af en behield de leiding. Omdat Ambrose op oude banden reed had hij geen schijn van kans. “Ik zat vast in het peloton en viel naar achteren terug.. Ik gokte, ik liep op hem in maar het aantal extra ronden viel vanwege de banden in ons nadeel uit. Ik zag hem fouten maken. Maar ik kon niets doen/” aldus een teleurgestelde Ambrose, die heel dicht bij zijn eerste NASCAR Sprint overwinning zat.

Uitslag
1. Tony Stewart Chevrolet 90 ronden
2. Marcos Ambrose Toyota 90 ronden
3. Carl Edwards Ford 90 ronden
4. Kyle Busch Toyota 90 ronden
5. Greg Biffle Ford 90 ronden
6. Juan Pablo Montoya 90 ronden
7. Kurt Busch Dodge 90 ronden
8. Max Papis Toyota 90 ronden
9. Clint Bowyer Chevrolet 90 ronden
10.Denny Hamlin Toyota 90 ronden


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet