Formule 3

Formule 3: Rizla Racing Days: Het Russische Arttech Team op het F3 podium

Tijdens de Rizla Racing Days stonden er voor het eerst op Nederlandse bodem Russische bolides op het podium. De opvallende Arttech F24 Formule 3 bolides zullen bij de kenners zeker niet onopgemerkt zijn gebleven. Hoewel het Russische Arttech Racing deze bolides in de z.g. Trophy categorie ofwel B-categorie voor de punten gaat, was de wedstrijd op Assen afgelopen zaterdag een uitzondering. Reden voor www.autosport.nl om eens op informatie uit te gaan.

Tekst en Foto’s Willem J. Staat

chukanov_race_2
Sergey Chukanov is een grote kanshebber voor het Trophy Kampioenschap.


Arttech heeft Mygale als voorbeeld
Hoewel het bodywork van de Arttech F24 vrij modern oogt is de onderhuidse techniek nogal verouderd. Het basisconcept stamt zelfs uit 1999!. Artline is een engineering bureau dat speciaal op de autosport gericht is. Het bureau is in handen van Sergei Piskunov die een 1.6L bolide voor de Russische kampioenschappen ontwierp. Een klasse die je bij ons met de Formule Ford kunt vergelijken. Het Arttech Team was in het verleden eveneens actief in het Finse en Russische F3 kampioenschap. Laatstgenoemd kampioenschap werd overigens door Arttech Racing georganiseerd. Toen men voor dit jaar besloot om aan de Recaro F3 series deel te nemen, hield dat kampioenschap voorlopig op te bestaan.. “Vanwege de crisis zijn de Legend Cars” nu enorm populair aan het worden in Rusland en Finland” aldus een woordvoerder van het team.

arttec_f24
Detailfoto van de Arttech F24 F3 bolide. Onderhuids staat de techniek op de
stand van 1999!

Voor dit seizoen besloot het team aan de Duitse Recaro Cup deel te nemen. Voor Arttech is het niet meer dan een test. Het team wil met de Arttech F24 bolides zoveel mogelijk informatie verzamelen. Ook in 2010 wil men weer in de Recaro F3 Cup uitkomen. Daarna treden er nieuwe reglementen in werking. 2011 is dan ook het doel van het team. Arttech wil dan met een gloednieuwe bolide komen die het met de concurrentie aan de top moet opnemen. “Wij willen geen Dallara worden, maar wij willen Mygale evenaren. Dat is ons streven. Ook van Recaro F3 Cup organisator Betram Schäfer hebben wij voor de toekomst de nodige steun, Hij heeft ons nu al enorm geholpen.” Het team heeft nogal wat banden met Finland want het werkt nauw samen met het Finse ADRF Racing. Sergey Chukanov voert met tien overwinningen in de z.g. “Trophy-Wertung” ofwel de B-categorie het klassement ruimschoots aan.

arttech_cockpit
Blik op de cockpit


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet