IndyCar

IRL: Scott Dixon overtreft record Sam Hornish jr. in Mid Ohio

De Nieuw Zeelander Scott Dixon boekte op de Mid Ohio Sports Car Course zijn 20e Indycar-overwinning bij het team van Chip Ganassi. Met deze 20e zege passeerde hij Penske-coureur Sam Hornish Jr. die aan het begin van de millenniumjaren een dominante factor was. Recordhouder in Indycar is de legendarische A..J. Foyt die 67 overwinningen behaalden.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Honda

dixon_mid_ohio

Scott Dixon nieuwe recordhouder
Voorlopig is de Nieuw Zeelander Scott Dixon na zijn zege in de Indycar wedstrijd op de Mid Ohio Sports Car Course met 21 overwinningen de nieuwe recordhouder qua zeges in het huidige Indycarkampioenschap en is daarmee Penske-coureur Sam Hornish Jr. voorbij gestreefd. De huidige Penske-NASCAR-coureur behaalde in het begin van de millenniumjaren ruim 20 overwinningen en was jarenlang een dominante factor. Na de laatste strategische stops tussen de 60e en 64e ronde nam Dixon het commando over en behaalde zijn vierde zege dit seizoen. Tevens nam Dixon opnieuw de leiding in het kampioenschap. Penske-coureur Ryan Briscoe eindigde als tweede, gevolgd door Dario Franchitti en Ryan Hunter Reay die het team van A.J. Foyt het beste seizoensresultaat sinds een jaar bezorgde.

AGR-teamgenoten Hideki Mutoh en Marco Andretti eindigden als vijfde en zesde terwijl Paul Tracy als vervanger van Mario Moraes als zevende eindigde. Door het plotselinge overlijden van zijn vader moest Moraes dit weekend verstek laten gaan.

In de beginfase had de Brit Justin Wilson de leiding in handen In de 37e ronde moest de Dale Coyne coureur de leiding definitief uit handen geven toen Milka Duno een rijdend obstakel vormde waarvan Scott Dixon profiteerde. In de 62e ronde maakte Wilson zijn allerlaatste stop maar toen de Brit daarbij ook zijn motor liet afslaan verspeelde hij definitief alle kansen. Evenals Helio Castroneves die na een spin tijdens de wedstrijd voor een neutralisatie zorgde en ook geen rol van betekenis meer speelde. Danica Patrick verspeelde waardevolle punten toen zij door Mike Conway in de 45e ronde werd aangetikt. Conway kreeg voor zijn actie een drive-through. De overstap van Robert Doornbos naar HVM verliep evenmin vlekkeloos. Meer dan een veertiende plek zat er niet in.


Eindresultaat na 85 ronden
1 Scott Dixon Dallara Honda
2 Ryan Briscoe Dallara Honda
3 Dario Franchitti Dallara Honda
4 Ryan Hunter-Reay Dallara Honda
5 Hideki Mutoh Dallara Honda
6 Marco Andretti Dallara Honda
7 Paul Tracy Dallara Honda
8 Graham Rahal Dallara Honda
9 Raphael Matos Dallara Honda
10 Tony Kanaan Dallara Honda
.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet