Formido Swift Cup

Swift Cup: Doorzettingsvermogen Niels Langeveld beloond met fraaie dubbel (lang)

480_vreugde_sprong_1

Niels Langeveld moest ruim anderhalf jaar lang wachten op zijn eerste zege in de Formido Swift Cup; om zijn tweede te grijpen had hij minder dan 24 uur extra nodig. De Sassenheimer racete tijdens het AutoMaxx versus DPP-weekeinde op Circuit Park Zandvoort gedecideerd naar ‘de dubbel’. "Ik wilde dit seizoen voor de titel gaan, maar had zoveel pech dat het een dramaseizoen leek te worden. Dat ik nu zo terugkom, maakt het extra emotioneel. Ik ben echt dolblij!’’, aldus de verheugde rijder van Certainty Racing Team.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Tim Böhme, Marc Kok, Gerrie Hoekstra, Erik van der Schaaff en Chris Schotanus

480_opstellen_455

Kwalificatie
Het was zaterdag 1 augustus de vraag hoeveel Swifts er op de baan zouden verschijnen. Want tijdens het vorige raceweekend in Assen was er nogal wat schade gereden. Zo ging Bo van Langeveld er op het TT-circuit in de Ramshoek hard vanaf, terwijl Niels Langeveld en Mark van der Aa vlak na de start van race 1 ongelukkig en hard met elkaar in aanraking kwamen. Ook Nick Versteegh en Marcel van der Maat zagen hun Suzuki’s flink verbogen worden na een botsing in de hoge snelheidsbocht Ramshoek.

480_braams_nieuwe_swift_7250

Max in auto Bo
Het was goed te zien dat het gros van het gedeukte blikwerk inmiddels is hersteld en opgepoetst. Helaas kan Bo van Langeveld toch niet meer meedoen, want de flinke schadepost van Assen heeft zijn budget gedecimeerd. De bolide van Bo is wel weer gemaakt en daar rijdt dit weekend opvallend genoeg zijn ploegmaat Max Braams in. Max had vrijdag namelijk tijdens de vrije training een pittige schuiver waarbij de voorkant van zijn Suzuki kaduuk is gegaan. "Ik verloor de achterkant van mijn Swift in de Masters-bocht, ging met vier wielen over kerbstones, zorgde voor flink wat stofwolken en een beschadigde voorkant'', vertelt Max voorafgaand aan de kwalificatie. "Die auto is behoorlijk in de kreukels. Omdat Bo niet rijdt, kan ik nu in zijn oranje Swift racen.’’

480_niels_blij_1_6582

Niels neemt revanche
Niels Langeveld, één van de onfortuinlijke piloten van Assen, is direct snel onderweg tijdens de 20 minuten durende kwalificatie. Met een 2.07,629 is hij de eerste die een supersnelle ronde neerzet. Pieter Schothorst geeft overigens weinig toe. Met een 2.07,777 haakt de kampioenschapsleider, die dit seizoen overigens niet supergoed kwalificeert, direct aan. Marcel Dekker, de nummer twee van het kampioenschap, is na de eerste serie snelle omlopen derde met 2.08,084. Dan volgt er een gaatje van een halve seconde met Mark van der Aa: 2.08,586. Niels Kool (2.09,209) trekt de stijgende lijn van de laatste tijd door en is vroeg in de 'kwalli' op P5 te vinden.

Mooi sleepje
Het is echter wachten op Swift-kanonnen als Jeroen Slaghekke, Marth de Graaf en Sandra Douma. Mark van der Aa heeft de snelheid al wel gevonden en springt middels een 2.07,957 naar P3. Opvallend is dat Mark vandaag in een witte auto racet en niet in zijn rode.

480_vanderaa_1_6650

"Die wagen is na Assen nog steeds beschadigd’’, legt hij uit. "Ik heb nu bij Team Bleekemolen de Suzuki van voormalig Swift-coureur Bart van Raamsdonk gehuurd. De wagen is snel met de namen en logo’s van mijn sponsors bestickerd en hij racet lekker!’’, vertelt Mark. "Normaal ben ik niet zo goed in de kwalificatie. Maar nu wel. Bovendien kreeg ik een mooi sleepje van Marcel Dekker.’’ Lachend: "Die houdt hij nog een keer van me tegoed.’’
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet