Dutch GT4

Dutch GT4: De spanning is helemaal terug (lang)

480_podium3_0786

Christiaan Frankenhout leek fluitend naar de titel te rijden in het Tango Dutch GT4. Met louter podiumplekken tot en met de races op Spa-Francorchamps leek niets en niemand hem te kunnen stoppen. Maar… op Circuit Park Zandvoort reden ‘Chris’ en zijn teamgenoot Phil Bastiaans met maar liefst 100 kilo succesballast. Dat werd letterlijk te zwaar voor het Porsche-duo, ook al kwam Bastiaans op een natte en gladde baan toch nog een keer als tweede over de streep. De achtervolgers in de tussenstand Paul van Splunteren en Bas Schothorst sloegen keihard toe met twee zeges en een tweede plek. Het eindresultaat: de titelstrijd is weer helemaal open.


Tekst: Roy van der Laan
Foto's: Chris Schotanus, Gerrie Hoekstra, Tim Böhme en Erik van der Schaaff

480_start3

Het startveld telde slechts zeventien auto’s. Lev Fridman was niet van de partij met zijn BMW M3 GT4. Een van de twee Mustangs van Racing Team Holland ontbrak, evenals de Mustang van Tachyon Motorsport. Jan Lammers was afwezig, hetzelfde gold voor Michiel Campagne die de voorkeur gaf aan deelname aan een historisch race-evenement op de Nürburgring.

480_allard_bernhard_9904

De beide ‘overgebleven’ rijders van de beide Mustangs, Allard Kalff en Bernhard van Oranje, vormden samen een gelegenheidsduo in een…. Aston Martin GT4. Bernhard liep op krukken ( ‘ik probeerde over een hekje te springen, dat ging niet helemaal goed’), met als gevolg dat hij de zware koppeling van de Mustang niet kon bedienen.

480_prins-podium

HTP Racing bood uitkomst. Het team had afscheid genomen van Junior Strous en vertrouwde eenmalig op Bernhard en Allard. De Aston Martin is een semi-automaat en dus voor deze keer de ideale auto voor de geblesseerde prins.
“Ik heb met circuitdokter Baller gekeken of ik kan racen. Het is geen probleem”, aldus Bernhard.

480_junior_rous_002

Afscheid van Strous
En hoe zat het nou met Junior Strous? De officiële lezing van zijn afscheid is dat de formulewagencarrière van Junior in de VS voorrang kreeg. Dat is echter niet het hele verhaal; de nasleep van de aanrijding waarbij Junior op Spa-Francorchamps betrokken was, heeft ook meegespeeld.
HTP Racing kon nog geen antwoord geven op de vraag wie de Aston de volgende races bestuurt.

480_dillon_koster_109

Dillon Koster reed eenmalig in het Dutch GT4 als vervanger van Jeroen Bleekemolen in de Corvette C6 van Peter van der Kolk.

Uitstel van straffen
Tijdens de vorige races op Spa-Francorchamps gebeurden er dingen die op z’n minst de aandacht van de GT4 commissie verdienen. De ‘commissie van drie wijze heren’, die op basis van rapporten en beelden rijders een officiële waarschuwing geeft of hen niet uitnodigt voor een evenement, was voorafgaande aan de races op Circuit Park Zandvoort nog niet bijeengekomen. Dat betekent dat eventuele straffen naar aanleiding van de races op Spa-Francorchamps pas tijdens het volgende evenement, begin september, worden opgelegd.

Chevrolet Camaro
Achter de schermen zijn de organisatie, rijders en teams (uiteraard) al met volgend seizoen bezig. De mogelijke komst van één of meerdere Maserati’s GranTurismo MC is alweer oud nieuws. Tijdens Automaxx versus Dutch Power Pack was de Chevrolet Camaro het onderwerp van gesprek. Zie hiervoor elders op deze website.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet