Clio Cup

Clio Cup: Bekerruil in Dunlop SportMaxx Clio Cup (lang)

480_frankenhout_schouders_2

Dat de eerste drie die onder de zwart/wit geblokte vlag doorgaan of op het podium staan niet altijd met de meeste punten aan de haal gaan werd dit weekend in de Dunlop SportMaxx Clio Cup weer eens duidelijk. In race één moesten zowel de algemene winnaar Christiaan Frankenhout als de nummer één in de Olympia Cup René Steenmetz hun bekers weer inleveren waardoor de winst ging naar Sandra van der Sloot en Tim van Gog. In de tweede race nam Frankenhout sportieve revanche door naar een afgetekende zege te rijden terwijl de strijd om plaats twee met een uit zeven man bestaande groep het aankijken meer dan waard was. In de Olympia Cup pakte Hans Bos na een uitstekende race de winst maar moest nummer twee Steenmetz voor de tweede keer in één weekend zijn beker inleveren.

480_hans_bos_podium_2

Tekst: Remco Scheelings
Foto's: Chris Schotanus, Gerrie Hoekstra en Erik van der Schaaff

In verband met verplichtingen in Amerika moest Reynier de Pundert tijdens Automaxx versus Dutch Power Pack Zandvoort verstek laten gaan.

480_frankenhout_kus_1
HTP Racing is blij met Christiaan Frankenhout

In Christiaan Frankenhout, geen onbekende van het team, had HTP Racing niet de minste vervanger gevonden. HTP en de Dunlop SportMaxx Clio Cup hadden er met de veelzijdige coureur meteen een serieuze podiumkandidaat bij. “Het is weliswaar al weer een paar jaar geleden dat ik voor het laatst in de Clio Cup reed maar ik heb het team geholpen bij het opzetten van de auto’s. Ik weet dus dat ze goed zijn, alleen missen Wim en Reynier nog de ervaring om voorin mee te strijden”, aldus een niet geheel onbeslagen ten ijs komende invaller.

480_kleijn1_0186
Foto's: Patrick van Oostveen

480_kleijn2_0195
In de laatste collectieve test op vrijdag raakte Martin de Kleijn de bandenstapel in de Hugenholtzbocht. De schade bleef beperkt tot een ingedeukte motorkap en een kapotte koplamp.

Schakelflipper
Omdat in alle voorafgaande kwalificaties de snelle tijden al in de eerste ronden op de klokken werden gezet, kozen alle 19 Clio’s bij het verspringen van het licht meteen het asfalt.

480_melvin_1_8285

Als eerste polesitter kon Melvin de Groot worden genoteerd, de grote winnaar van de laatste race in Assen en nummer twee in het tussenklassement. Daarachter titelkandidaat Sandra van der Sloot, Marcel Duits, Robert van den Berg en Michael Bleekemolen. Beste rijder in de Olympia Cup was op dat moment Hans Bos met een keurige negende plaats algemeen. Frankenhout kon zich nog niet voorin melden en hoewel hij zijn rondetijden wel verbeterde bleef de HTP-rijder vooralsnog steken op plaats achttien. De verklaring kwam achteraf. “Ik had een probleem met de schakelflippers. Daardoor kon ik in het begin van de kwalificatie niet zoveel uitrichten.”

Hectisch slot
Na een kleine tien minuten wist Van den Berg zijn tijd te verbeteren en schoof door naar plaats drie achter De Groot en Van der Sloot. Een tijdverbetering was er ook voor Sheila Verschuur maar een plaats in de top zat er voor de Landmachtdame nog steeds niet in.

480_steenmetz_1_551

In de Olympia Cup verstootte Rene Steenmetz Bos van plaats één. Met nog drie minuten te gaan was het Frankenhout die zijn kwaliteiten onderstreepte door op te klimmen naar plaats vier. Maar in tegenstelling tot in de andere klassen werden bij de Clio’s de tijden in de laatste minuten alsnog scherper gesteld. Onder het vallen van de vlag leek Frankenhout de eerste plaats in handen te nemen maar een minuut later was Van den Berg nog weer een fractie sneller en eiste daarmee de definitieve pole voor zich op. De Groot kreeg geen kans meer om te counteren en vond zichzelf opeens terug op plaats drie, gevolgd door Van der Sloot en Duits. Ook in de Olympia Cup wijzigde de pole position nog op de valreep nadat Wilbert van den Burg in de slotminuten de tijd van Steenmetz verbeterde. Tegenvallend waren de tiende plaats van Verschuur, de elfde van Ronald Morien en de dertiende van Addie van de Ven, allemaal winnaars van eerdere races dit seizoen. Hoe competitief de Clio Cup is werd duidelijk bij het bekijken van de onderlinge verschillen. Tussen de eerste tien bedroeg de afstand niet meer dan 0.5 seconden terwijl de top veertien op slechts 0.9 seconden van elkaar bleef.

480_vandenberg_418

Uitslag kwalificatie Dunlop SportMaxx Clio Cup, Automaxx vs. Dutch Power Pack
Circuit Park Zandvoort, zaterdag 1 augustus 2009

1. Robert van den Berg, in 1:58.069
2. Christiaan Frankenhout, op 0.136
3. Melvin de Groot, op 0.188
4. Sandra van der Sloot, op 0.219
5. Marcel Duits, op 0.301
6. Wilbert van den Burg, op 0.307 (1ste Olympia Cup)
7. Michael Bleekemolen, op 0.466
8. Rene Steenmetz, op 0.479 (2de Olympia Cup)
9. Marco Bikkers, op 0.501
10. Sheila Verschuur, op 0.515
11. Ronald Morien, op 0.541
12. Hans Bos, op 0.619 (3de Olympia Cup)
13. Addie van de Ven, op 0.890
14. Tim van Gog, op 0.898 (4de Olympia Cup)
15. Dennis de Borst, op 1.019 (5de Olympia Cup)
16. Alexander Keijzers, op 1.200 (6de Olympia Cup)
17. Martin de Kleijn, op 1.273
18. Bjorn Cornelissen, op 1.657 (7de Olympia Cup)
19. Wim de Pundert, op 6.633 (8ste Olympia Cup)
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet