V8 Supercars

V8 Supercars: Holden dominant op Sandown

Het Toll Holden Team was op Sandown dominant en pakte voor het eerst dit seizoen tweemaal de overwinning met Will Davison en Garth Tander. Voor de 26e jarige Davison was het de derde V8 Supercar overwinning in zijn carriere.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Holden

tander_sandown
Holden was onverslaanbaar op Sandown.


Toll Holden Racing Team pakt twee overwinningen op Sandown.
Will Davison zegevierde in de Sprint wedstrijd op Sandown. Na een kort duel met de Falcon van Jamie Whincup nam hij definitief de leiding in handen en won eigenlijk onbedreigd. Will Davison: “De snelheid van de Holden Commodore was fantastisch, ik had het gevoel dat ik het de gehele wedstrijd zelfs met mijn Dunlops kon doen. Mijn voorruit was plotseling besmeurd, omdat er een andere deelnemer van de baan was geraakt. Op dat moment verwacht je een safetycar en ik was niet erg relaxed. Ik reed op mijn tenen, maar dit was voor mij een droomwedstrijd. Ik heb gelukkig wat punten goed kunnen maken op Jamie Whincup. Ik viel hem in de tweede ronde erg hard aan en daarvan kon ik profiteren. Ik denk dat wij de tweede seizoenshelft met vertrouwen tegemoet kunnen zien.”

Tander wint tweede wedstrijd
Na een dramatische kwalificatie voor de eerste wedstrijd eindigde Garth Tander als 17e. Voor de tweede wedstrijd kwalificeerde hij zich als zesde. Met een twee stop strategie kwam Tander voor het eerst binnen in de 18e ronde en in de 29e ronde kwam hij voor de tweede keer binnen en vervolgde de wedstrijd op de Dunlop Control Tyres. Deze strategie leverde hem uiteindelijk de overwinning op. Ook teamgenoot Will Davison koos voor deze strategie en het Toll Holden Racing Team behaalde een prachtige dubbeloverwinning nadat hij Rick Kelly, eveneens met Holden, wist te verschalken. Voor de zege kwam Davision net iets te kort maar het Toll Holden Racing Team behaalde haar eerste overwinning sinds Eastern Creek 2009. Ford-coureur Jamie Whincup behoudt met 1791 punten de leiding in het kampioenschap, gevolgd door Will Davison met 1674 punten. Garth Tander bezet met 1416 punten de derde plek.

De spanningen tussen Ford en Holden liepen de afgelopen weken hoog op toen men bij Holden de legaliteit van de Triple 8 Falcons in twijfel trok en tegen de splitter voor protesteerde. De sportcommissarissen speelden een verzoenende rol en alle protesten werden ingetrokken.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet