Formule 3

F3: Vietoris wordt zevende en wint

Stefano Coletti kwam als eerste over de eindstreep, maar Christian Vietoris, die als zevende werd afgevlagd, is de winnaar van de tiende race in de Formule 3 Euro Serie geworden. In de Motorsport Arena Oschersleben zorgde de Formule 3-race voor heel wat discussie. Vanaf de tweede ronde werden gele vlaggen gezwaaid vanwege een crash van Christopher Zanella. Desondanks waren heel wat rijders naar het oordeel van de wedstrijdleiding te snel en daarop werden niet minder dan 21 coureurs bestraft met een drive-through. Omdat die beslissing pas heel laat werd genomen, werd deze drive-through-penalty voor alle betrokkenen omgezet in een tijdstraf van 30 seconden. Daardoor werd de uitslag behoorlijk overhoop gegooid.

Tekst: René de Boer
Foto's: Willem J. Staat


startduel
Coletti wint het startduel van Mika Maki

De volgende rijders werden bestraft: Stefano Coletti, Mika Mäki, Jean Karl Vernay, Valtteri Bottas, Sam Bird, Jake Rosenzweig, Tiago Geronimi, Nick Tandy, Brendon Hartley, Cesar Ramos, Johnny Cecotto, Andrea Caldarelli, Marco Witmann, Roberto Merhi, Esteban Gutierrez, Henki Waldschmidt, Tom Dillmann, Pedro Enrique, Jules Bianchi en Basil Shaaban. De hele gang van zaken was echter weer eens zeer merkwaardig, want de wedstrijdleiding kwam pas aan het eind van de race tot een beslissing, terwijl men daarvoor maar liefst 40 minuten tijd had.

vietoris_r2
Vietoris werd in de chaotische race verrassend winnaar

Coletti was woedend: “Ik was zo sterk, ik heb niks verkeerd gedaan. Ik was een stuk langzamer, mijn engineer zei constant over de radio tegen me: langzaam, langzaam, gele vlag. Nu heeft er iemand gewonnen die eigenlijk als zevende over de eindstreep kwam, een heel rare situatie.” Vietoris wist ook niet helemaal wat hij met zijn geërfde overwinning aan moest. “Her is een beetje raar om te winnen terwijl je als zevende over de streep komt, maar de straf is in mijn ogen wel terecht. Het gaat immers om de veiligheid van de baanposten die op het circuit aan het werk zijn. Van tevoren was nog in de rijdersbespreking tegen ons gezegd: jullie mogen in de eerste drie ronden normaal rijden, maar dan mogen de rondetijden niet meer verbeterd worden. Dat is een duidelijk verhaal.” Henki Waldschmidt werd als tiende geklasseerd, Renger van der Zande werd veertiende. De Nijmegenaar was samen met winnaar Vietoris de enige die niet bestraft werd, afgezien natuurlijk van Jokinen en Zanella, die al gecrasht waren en daardoor niet meer konden rijden, laat staan te snel...

maki_off
Maki mocht nog van geluk spreken dat hij op het podium kwam.


Uitslag:

1. Christian Vietoris, Dui, Dallara F308-Mercedes, 29r. in 40:33,472 (gem. 158,565 km/u)
2. Stefano Coletti, Mon, Dallara F309-Mercedes, op 17,570
3. Mika Mäki, Fin, Dallara F308-Volkswagen, op 26,018
4. Alexander Sims, GBr, Dallara F308-Mercedes, op 26,687
5. Roberto Merhi, Spa, Dallara F308-Mercedes, op 27,412
6. Jules Bianchi, Fra, Dallara F308-Mercedes, op 28,545
10. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 39,697
14. Renger van der Zande, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 48,355

vietoris_pf_2
Grote vreugde bij het team van Peter Mucke over de winst van Christian Vietoris.


Stand na 10 van 20 races:

1. Jules Bianchi, 61 punten
2. Christian Vietoris, 43
3. Jean Karl Vernay, 32
4. Roberto Merhi, 28
5. Valtteri Bottas, 26
12. Henki Waldschmidt, 8

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet