IndyCar

IRL: Briscoe wint spannende race Kentucky, Doornbos valt weg na pitprobleem

ryan_briscoe_wint_kentucky1

De IRL wilde meer spanning tijdens het oval-racen en dat is gelukt. Mede dankzij het geïntroduceerde push-to-pass-systeem was de wedstrijd in Kentucky bloedspannend tot het eind. Ryan Briscoe boekte zijn tweede Indycars-zege van het seizoen met slechts 0,0162 seconde voorsprong op Ed Carpenter. Briscoe gaat nu ook weer aan de leiding in het tussenklassement.

Tekst: Marc Kok
Foto's: indycar.com

Het oval-racen was dit jaar erg saai bij de IRL. Er werd nauwelijks ingehaald en dat is niet de autosport die men in Amerika verlangt. De wedstrijden behoren spectaculair te zijn, het liefst met een fotofinish, zoals zaterdagavond (Amerikaanse tijd) op de 1,5 mijl lange oval van Kentucky. Pas in de allerlaatste bocht kon Briscoe buitenom bij Carpenter en op de valreep de zege grijpen.Close
Ryan Briscoe, die overigens gek moet zijn geworden van de vijf net-niet-overwinningen dit jaar, ging pas een paar tellen voor het zwartwit geblokt naar de leiding. Ed Carpenter had nog nimmer in de IRL gewonnen en was er nu wel heel dicht bij. Tony Kanaan (derde), Helio Castroneves (vierde) en Graham Rahal (vijfde) zaten allen binnen 0,6 seconde van de winnaar, dus dat geeft aan dat het close was tot het einde van de 200 ronden tellende wedstrijd.

Pitprobleem Doornbos
Robert Doornbos werd uiteindelijk als 19de geklasseerd op 15 ronden achterstand. "Ik had een goede start van de race, maar toen sneed mijn teamgenoot me af en verloor ik een paar plaatsen. Ik vocht me echter terug en de auto werd steeds beter en beter. Helaas ging het mis tijdens een pitstop, waarbij we problemen hadden met het rechterachterwiel. Dat probleem kostte me liefst tien ronden en dan is je race voorbij’’, aldus Doornbos, die in het rookie-klassement nog maar één puntje (209 om 208) meer heeft dan zijn grote concurrent Raphael Matos.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet