Toerwagen Diesel Cup

TDC: Sven Andries en Marc Goossens vieren eerste zege in Toerwagen Diesel Cup

20090801_tdc

Sven Andries en Marc Goossens hebben met een BMW 120d hun eerste overwinning in de Toerwagen Diesel behaald. Tijdens het AutoMaxx versus Dutch Power Pack-evenement kwam het Belgische duo na een sterke inhaalslag op Circuit Park Zandvoort als eerste over de finish. Equipe Peter Stox / Phil Bastiaans (eveneens BMW) werd tien ronden voor het einde verdreven naar de tweede positie. Het tweetal Ron Swart en Marcel van Leen zag als derde de finishvlag en maakte daarmee het volledige BMW-podium compleet.

Tekst en foto: PR

Bij het doven van de lampen schoot Goossens als een pijl uit een boog en wist zich naast pole-sitter Bastiaans te positioneren, maar door een technisch probleem viel Goossens net zo snel terug als dat hij kwam. “Ik kon hem er naast zetten bij Bastiaans, maar bij het schakelen van drie naar vier ging er iets niet goed en schoot de motor in het noodprogramma”, legde Goossens uit. “Ik moest de motor weer opnieuw starten, waarbij ik terugviel naar de tiende plaats.”

Daarna zette equipe Goossens/Andries een inhaalslag in en had het slechts drie ronden nodig om zich weer in de top acht te melden. Toch duurde het nog tot de 37e ronde voordat Andries de leiding in de wedstrijd kon overnemen. “Het is belangrijk dat je in de Toerwagen Diesel Cup een goed duo hebt”, vertelde Andries. “Phil ging erg hard, maar na de rijderwissel konden we snel inlopen. De inhaalactie op Stox was redelijk makkelijk en zonder risico. Deze overwinning is onze revanche na het mislopen van de zege met de Masters!”

Daarnaast had Stox het in de slotfase van de wedstrijd nog zwaar om equipe Van Leen/Swart van het lijf te houden; bij het vallen van de vlag had Stox nog een seconde over van de voorsprong richting Swart. Daarmee stelden Stox en Bastiaans hun eerste podiumplaats in de Toerwagen Diesel Cup zeker. “Phil heeft het vandaag erg goed gedaan”, vertelde Stox. “Ik liet Andries eigenlijk bewust voorbij, omdat ik wist dat hij sneller was en ik zo bij hem kon aanhaken. Bovendien wilde ik geen risico’s nemen met onze eerste podiumplaats in de Toerwagen Diesel Cup.”

Voor Swart en Van Leen was het ook hun primeur op het TDC-podium. Gestart als zesde wist Swart, als invaller van Ruud Sluiter, met een uitstekende start in de eerste ronde meteen al op te klimmen naar de tweede positie. Na de pitstopserie lag de equipe als derde al op koers voor het podium. “Eigenlijk had de race voor ons nog een rondje langer moeten duren, dan hadden we het team een 1-2-score kunnen bezorgen”, verklaarde Van Leen na afloop. “Ik ben een paar keer eerder net buiten de top drie beland, maar vandaag klopte het gewoon. En als je het dan eindelijk het podium weet te halen, smaakt de champagne extra zoet.”

Zondag wordt de tweede wedstrijd in de Toerwagen Diesel Cup verreden, tijdens het vervolg van AutoMaxx versus Dutch Power Pack op Circuit Park Zandvoort.

UITSLAG AUTOMAXX VERSUS DUTCH POWER PACK
Toerwagen Diesel Cup Race 1:
1. Equipe Goossens/Andries, 47 ronden in 1 uur 40 min 53,984 (120,374 km/u),
2. Equipe Bastiaans/Stox op 6,118 seconden,
3. Equipe Swart/Van Leen op 7,167 seconden,
4. Equipe Steenmetz op 49,642 seconden,
5. Equipe Charles/Bouwhuis op 50,586 seconden,
6. Jeroen den Boer op 1:03,176 seconden,
7. Equipe Morien/De Groot op 1:08,434 seconden,
8. Equipe Van Splunteren/Van Os op 1:39,426 seconden,
9. Equipe Oosterman/Slaghekke op 1 ronde,
10. Equipe Nooren/Van Riet op 1 ronde,
11. Equipe Braams/Uljee op 1 ronde,
12. Equipe Van Beek/L’Ortye op 1 ronde.

Niet geklasseerd:
Equipe Roeleveld/Baars op 24 ronden,
Equipe Dekker op 24 ronden,
Equipe Van Beusekom/Kalff op 24 ronden,
Equipe Braams/Verschuur op 33 ronden,
Equipe Zwart/Van Doorn op 38 ronden,
Equipe Dik/Gras op 42 ronden.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet