Formido Swift Cup

Swift Cup: Topdag Niels Langeveld: na eerste pole ook eerste zege ooit

480_langeveld_race1

Het vorige raceweekend op Assen omschreef Niels Langeveld met een drieletterig woord dat rijmt op flut. Na de eerste bocht op het TT-circuit was zijn weekend al over en bleef hij met bakken schade aan zijn Suzuki achter. Maar tijdens de AutoMaxx vs DPP op CPZ slaat de Sassenheimer keihard terug. Met zijn eerste pole én eerste zege in de Formido Swift Cup kende de Sassenheimer vandaag een topdag. "Dit is ongelooflijk mooi’’, aldus de dolblije Langeveld.

Tekst: Marc Kok
Foto's: Chris Schotanus, Tim Böhme en Erik van der Schaaff

480_start_swift_1_8432

Bij de start is Niels Langeveld voor de eerste Swift-heat goed weg. De polesitter pakt de kop voor Pieter Schothorst en de netjes als derde gekwalificeerde Mark van der Aa. Het veld komt keurig door de eerste bocht, behalve Laura Katsma die bij het uitkomen van de Tarzan diep in het grind verdwijnt. Dat betekent voor de enthousiaste lady een vroegtijdig einde van de eerste race van het weekend.

480_swift_start_race1_6492

Toptien
Bij de eerste doorkomst leidt Langeveld voor Schothorst en Van der Aa. Marcel Dekker en Jeroen Slaghekke volgen, waarna Marth de Graaf, Peter Schreurs, Sandra Douma, Niels Kool en Daan Stots de toptien completeren.

480_niels_op_kop_race1_9803

Niels en Niels
Terwijl Peter Schreurs wegzakt op de borden en uitvalt, doen beide Nielsen het uitstekend. Ook na drie omlopen leidt Langeveld, terwijl collega-Niels Kool zich prima beweegt van startpositie 10 naar plek 7. Kool, die vorig seizoen als 15-jarige debuteerde, is aan een steeds beter tweede Swift-jaar bezig. Hij reed zich tijdens het vorige raceweekeinde op Assen al brutaal naar voren en lag daar zelfs even 5de. Ook dit weekend laat de tiener uit Lijnden zich meer en meer van voren zien.

480_swift_achter1_8428

Naderbij kruipen
Ondertussen zet Pieter Schothorst met een 2.08,257 de voorlopig snelste raceronde neer en kruipt hij richting koploper Langeveld. Mark van der Aa hijgt op zijn beurt weer in de nek van Schothorst, terwijl de nummer vier Marcel Dekker ook op slechts 0,8 seconde van Langeveld racet. Dat betekent dat we wederom aan een close Swift Cup-manche bezig zijn.

Tijd om iets te doen
Halfweg koers gaan een paar toppers wat ondernemen. Jeroen Slaghekke wil op P5 graag naar voren en probeert Marcel Dekker van plek 4 te stoten. Hij probeert het bij de Tarzanbocht, maar Marcel Dekker weet de aanval net te pareren. Inmiddels is de topzes erg close. Ze racen binnen 1,9 tellen van elkaar. Daar liefst zeven tellen achter volgt de trein met Niels Kool op P7 als leider. Sandra Douma en Daan Stots volgen hem op korte achterstand.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet