Formula Ford

34e Formule Ford Festival: Sterke Nederlandse delegatie kansrijker dan ooit!

Met de @home Finaleraces net achter de rug staat voor veel teams en rijders een welverdiende winterstop voor de deur. Na een seizoen hard racen is het voor deze coureurs tijd om “bij te tanken” en om het materiaal weer helemaal op orde te brengen.
Een aantal Nederlandse coureurs uit het Total Excellium Formule Ford kampioenschap zullen echter volgend weekend aan de start verschijnen van het Formule Ford Festival op Brands Hatch, het officieuze wereldkampioenschap dat al meer dan 30 jaar de grootste autosporttalenten heeft gelanceerd. Driemaal wist een Nederlander te winnen maar nog nooit wist een buitenlands team de engelse hegemonie te doorbreken. 2005 zou echter het jaar kunnen zijn dat hierin verandering komt want de Nederlandse inbreng is dit jaar sterker dan ooit.


Tekst: Nelson Valkenburg

Maar liefst 50 auto’s zullen aan de start verschijnen van het Festival dat de afgelopen jaren werd gewonnen door coureurs als Mark Webber, Jenson Button en Anthony Davidson en ook dit jaar staan er weer een aantal potentiële Formule 1 kandidaten in de rij om hun naam aan dat rijtje toe te voegen.

Als pas gekroond Brits kampioen is de Ier Charlie Donnely uiteraard favoriet voor een topklassering maar topfavoriet is hij echter niet. Die eer komt zijn teamgenoot Duncan Tappy echter toe. Tappy won namelijk de laatste negen races van het seizoen en was ook op Brands Hatch de sterkste in zijn Mygale. De Amerikaan Joe D’agostino is eveneens een van de favorieten die een enigszins teleurstellend seizoen goed zal willen maken op het korte Engelse circuit.

Een naam die, naast deze drie toppers uit het Brits kampioenschap, steeds vaker valt is Nederlands en Benelux kampioen Dennis Retera, uitkomend voor Geva Racing.
Vorig jaar debuteerde Retera uitstekend met een zevende plek en bleek hij tijdens het Winterkampioenschap op Brands Hatch enorm veel progressie geboekt te hebben. Dat weekend versloeg de coureur uit Best de Engelsen, waaronder Duncan Tappy met een dominant optreden. Elk jaar is anders maar hoe dan ook, Retera maakt een hele goede kans op een heel mooi resultaat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet