Formule 3

F3: Renger van der Zande terug in F3 Euro Serie

480_renger_5829
Renger van der Zande keert dit weekeinde terug in de Formule 3 Euro Serie

Natuurlijk moet hij oppassen dat hij niet een soort Heintje Davids van de Formule 3 wordt, maar anderzijds: rijden is altijd beter dan niet rijden. Bovendien: begin van dit seizoen zag het er eerder naar uit dat het voor Renger van der Zande niet rijden zou worden, en nu heeft hij misschien wel een drukker programma dan ooit, met zijn deelname aan het Brits Formule 3-kampioenschap, een incidenteel optreden in de BRL en de Porsche Mobil1 Supercup en komend weekeinde op het circuit van Oschersleben zijn rentree in de Formule 3 Euro Serie, waarin hij met drie overwinningen nog steeds de beste Nederlander in de "eeuwige statistiek" is. De Nijmeegse coureur vond onderdak bij het Motopark Academy-team van Timo Rumpfkeil, waar hij de plaats inneemt van de Fin Atte Mustonen - ook al zo'n oudgediende in de Formule 3, die echter in de vier raceweekeinden tot nu toe (of vijf, als we de Tango Masters of Formula 3 meerekenen) bepaald geen potten kon breken. Aan Renger van der Zande de taak om het team van Timo Rumpfkeil, dat dit seizoen debuteert in de Formule 3 Euro Serie, verder op weg te helpen.

Tekst: René de Boer
Foto: Fast Company


Het contact tussen Van der Zande en het team uit Oschersleben ontstond na de Tango Masters of Formula 3. Bij het evenement op Zandvoort werkten de teams Hitech, waar Van der Zande in het Brits kampioenschap uitkomt, en Motopark Academy enigszins samen. De vergelijking van de data van onze landgenoot en die van Atte Mustonen openden Motopark-teambaas Timo Rumpfkeil de ogen: "Ik was op Zandvoort overal sneller dan Mustonen", aldus Van der Zande. Nadat Mustonen vorige week op Zandvoort wederom een prestatie afleverde die op z'n best als teleurstellend geklassificeerd mag worden, besloot Rumpfkeil tot de rijderswissel in zijn team. "Vooralsnog gaat het om het komende raceweekeinde in Oschersleben, maar als dat goed gaat, rijd ik ook de andere wedstrijden voor het team van Motopark Academy", zegt Van der Zande. De beslissing is genomen in overleg met Mercedes-Benz, waarvoor de Nijmegenaar nog steeds junior-rijder is.

"Raak eraan gewend"
"Ik raak er al een beetje aan gewend dat ik constant gevraagd word om ergens in te stappen", lacht Van der Zande. "Dit voorjaar, toen plannen in de DTM niet gerealiseerd konden worden, zag ik het nog erg somber in, maar nu rijd ik opeens bijna ieder weekeinde. Ik probeer het van dag tot dag te benaderen, dat alles onder mijn motto: 'Fun is everything'. Hopelijk lukt dat nu ook weer in de Formule 3 Euro Serie." Het circuit van Oschersleben omschrijft Van der Zande als "een technisch baantje, dat ligt me wel. Alleen de eerste bocht, die ken ik nog niet in de huidige vorm, want die is omgebouwd sinds de laatste keer dat ik in 2006 met de Duitse Formule 3 Cup op Oschersleben reed. Ik kijk uit naar het komende weekeinde en wil het team natuurlijk zo goed mogelijk helpen." Met de terugkeer van Van der Zande naar het kampioenschap waarin hij ook in 2007 en 2008 al actief was, destijds met het Prema Powerteam, zijn er nu toch weer twee landgenoten in de Formule 3 Euro Serie actief, want uiteraard verschijnt ook Henki Waldschmidt komend weekeinde in Oschersleben aan de start.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet