NASCAR

NASCAR: Penalty berooft Montoya van de zege op Indianapolis

Het leek een dream scenario te gaan worden. Juan Pablo Montoya die na zijn Indy zege in 2000, ruim negen jaar later ook de Brickyard 400 op zijn naam zou schrijven. Van de 160 ronden tellende wedstrijd lag Montoya er gisteren ruim 116 op kop. Totdat hij met nog 35 ronden te gaan te snel in de pitlane reed. Montoya kreeg een penalty en viel naar de elfde plek terug.De droom spatte uiteen.

Tekst Willem J. Staat
Foto’s Indianapolis Motor Speedway

start_brickyard_400
Start van de Brickyard 400. Ondanks de crisis toch weer veel toeschouwers.

Montoya soap op Indianapolis
Tot aan de 125e ronde was Juan Pablo Montoya met zijn Ganassi Chevrolet een klasse apart op Indianapolis en leek voor een tweede sensatie te gaan zorgen. Montoya leek de eerste coureur te worden die zowel de Indy 500 als de Brickyard 400 op zijn naam schrijven. Maar hij reed een fractie te hard. 60.01 mph i.p.v. 59.99 mph. Officieel is de speedlimit 55 mph. maar NASCAR heeft zelfs een tolerantiezone van 4.99 mph.

Het kostte Montoya de zege. De voormalige F1 rijder was buiten zichzelf. “Ik zweer op mijn vrouw en kinderen dat ik niet te hard reed.”brulde hij over de radio. En ook NASCAR man Mike Helton moest het via de boordradio ontgelden. “Hé, luister je naar me, ik zou het maar eens twee keer checken voordat je me berooft. NASCAR bedankt voor het verpesten van mijn dag! Ik vermoord jullie als ik die penalty krijg”

montoya_indy
Met het Ganassi retro kleurenschema een klasse apart. Voorlopig heeft Montoya alleen
nog maar de Indy 500 in 2000 gewonnen. Hij moet weer een jaar wachten op een
nieuwe kans.

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet