GT

FIA GT: Hezemans en Menten zorgen voor Nederlandse zege in Spa (upd)

480_podium_spa

Mike Hezemans en Jos Menten hebben samen met hun Belgische Pekaracing-teamgenoten Anthony Kumpen en Kurt Mollekens de Total 24 Hours of Spa gewonnen. Na 559 ronden op het 7,004 kilometer lange circuit van Spa-Francorchamps stuurde Kurt Mollekens de Corvette met het startnummer 4 als winnaar over de eindstreep. Voor Hezemans was het al de tweede overwinning in de Belgische klassieker, hij zegevierde twee jaar geleden ook al, toen eveneens met een Corvette van Phoenix Racing. Menten won voor de eerste maal in Spa en voegt daarmee zijn naam toe aan de Nederlandse erelijst in de 24-uursrace. Eerdere Nederlandse winnaars van de 24 Uur van Spa-Francorchamps waren Toine Hezemans in 1973 en Peter Kox in 1995, beide met BMW.


Tekst: René de Boer/PR
Foto's: PR

De tweede plaats was voor het Duitse Vitaphone-Maserati-team. De MC12 met startnummer 33 van Alessandro Pier-Giudi, Stéphane Leméret, Carl Rosenblad en Vincent Vosse had 11 ronden achterstand op de winnaars. De derde plaats ging naar de Audi R8 LMS van het Duitse Phoenix Racing, die werd bestuurd door Marcel Fässler, Henri Moser, Alexandros Margaritis en Marc Basseng. Dit kwartet won tevens de G2-klasse. De overwinning in GT2 ging naar de AF Corse-Ferrari van Toni Vilander, Gianmaria Bruni, Jaime Melo en Luiz Perez Companc, die als vierde in de algemene eindrangschikking geklasseerd werden. Peter Kox werd samen met zijn CRS Racing-teamgenoten Andrew Kirkaldy, Rob Bell en Antonio Garcia in de Ferrari 430 derde in de GT2-klasse en zesde overall. Een plaats daarachter eindigde de Prospeed-Porsche met Paul van Splunteren, Raymond Coronel en Niek Hommerson plus de Belg Louis Machiels. De zege in de G3-klasse ging naar de Ford GT van Matech Racing met Thomas Mutsch, Maxime Martin, journalist Peter Wyss en Marc Hennerici. Ook voor de Prospeed-Porsche met Oskar Slingerland, David Loix, Niki Lanik en Markus Palttala was er een podiumplaats: dit team eindigde als twaalfde in het algemeen klassement en als derde in G3.

342

“ Een geweldige prestatie ” glimlacht een tevreden Anthony Kumpen. “ Zowel van het team als van de rijders. Kurt en Jos hebben het voortreffelijk gedaan. Mike was bijzonder snel gefocust en zelf heb ik één van mijn beste wedstrijden uit mijn carrière gereden. Telkens ik in de wagen kwam slaagde ik erin om terug de leiding te pakken. We hebben de ganse wedstrijd meegespeeld voor de zege. Met zijn allen hebben we foutloos gereden en de concurrentie onder druk gezet. De ene begaf onder druk de andere had pech. Ons team heeft geweldig gewerkt. Een mooie zege, een super gevoel! ”

Mike Hezemans: "Beter dan mijn vader"
“ Dit is mijn tweede zege in Spa ” aldus Mike Hezemans. “ De eerste was in 2007 en als je een wedstrijd voor het eerst wint dan is dat mooi. Deze zeker was makkelijker omdat ik hier al eens gewonnen had, dus dan ben je minder zenuwachtig. Maar deze overwinning is vooral beter omdat we nu aan de leiding komen in het kampioenschap en dat is een zeer goede zaak. ” De familie Hezemans wint deze etmaalrace al voor de derde keer. Toine Hezemans, vader van Mike, won deze race ook al eens. “ Klopt. In 1973 won mijn vader samen met Dieter Quester. Ze reden toen op een BMW 3.0 CLS. Maar ik vind het wel mooi dat ik nu officieel beter ben dan mijn vader, want ik heb hem nu twee keer gewonnen!"

321

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet