Formule 3

F3: Eerste overwinning Buzaid, Van der Zande met teambelang vierde

britf3_spa_r2_start.jpg
Startfase: Buzaid voor Ricciardo, Boyd, Huertas en Van der Zande

De Braziliaan Adriano Buzaid behaalde op het circuit van Spa-Francorchamps zijn eerste overwinning in de Formule 3. In een race onder sterk wisselende weersomstandigheden eindigde de coureur van het T-Sport Powered by Volkswagen-team als eerste voor kampioenschapsleider Daniel Ricciardo en de beide Hitech-coureurs Walter Grubmüller en Renger van der Zande, waarbij de Nederlander zich weer eens een trouwe teamgenoot van de Oostenrijker toonde door hem in de voorlaatste ronde voor te laten.


Tekst: René de Boer
Foto's: Peter Kühl


De drie ART-auto’s van Jules Bianchi, Valtteri Bottas en Esteban Guttierez werden naar de achterkant van de grid verbannen, nadat bij de controle na afloop van de kwalificatie bleek dat er een aërodynamisch hulpmiddel (een zogeheten gurney-flap) aan de voorvleugels was gemonteerd, dat volgens het technisch reglement van de Britse serie niet is toegestaan. Paniek ontstaat er voor de start als er een enorme hoosbui boven het rechte stuk van start en finish neerdaalt. Dat betekent dat alle auto’s, die al op slicks een opwarmronde hebben gereden, op regenbanden worden gezet. De raceafstand wordt verminderd tot elf ronden, maar ondertussen is de zon weer tevoorschijn gekomen, waarop de meeste teams toch weer slicks monteren.

Buzaid pakt bij de start de leiding voor Ricciardo en Boyd. Renger van der Zande is vijfde achter Huertas, aan wie de Nijmegenaar aan de buitenkant van La Source een positie verloren heeft. In de eerste ronde gaat het mis in Blanchimont: Richelmi, Garcia en Bottas komen met elkaar in botsing. In de tweede ronde schiet Huertas in Pouhon rechtdoor, als hij in een heftige strijd met Boyd, Van der Zande en Arundel verwikkeld is. Zo is Van der Zande al derde, terwijl Boyd ook rechtdoorschiet en terugvalt naar de vijfde plaats achter Christodoulou. Buzaid en Ricciardo strijden hard om de leiding. Boyd verliest in de vierde ronde nog een plaats aan Bridger en bij het aanremmen van La Source steekt ook Grubmüller hem voorbij.

480_renger_4787
Van der Zande op de Raidillon

Regenbui zorgt voor actie in de pitstraat

Van der Zande komt in de vijfde ronde zwaar onder druk van Christodoulou, maar houdt in Pouhon goed het gas erop en verdedigt zijn positie. Inmiddels is ook de regen weer ingezet, in de pitstraat maken enkele teams zich al op voor een eventuele bandenwissel. In de zesde ronde strandt Bridger bij Eau Rouge langs de baan. Garcia is de eerste die binnenkomt voor bandenwissel, ook ART-rijders Gutierrez en Bianchi volgen zijn voorbeeld, terwijl de andere auto’s de zevende ronde ingaan. Aan het einde daarvan komt Boyd binnen voor andere banden. Vooraan leidt nog steeds Buzaid met een voorsprong van 4,079 seconden op Ricciardo. Van der Zande blijft derde, Christodoulou zet zijn auto in La Source in de muur en kan daarmee zijn vierde plaats wel vergeten.

17 seconden in één ronde....

In de tiende ronde duikt Grubmüller achter Van der Zande op de vierde plaats op en in dezelfde ronde gaat Grubmüller volgens verwachting onze landgenoot voorbij. De rondetijden spreken een duidelijke taal: Van der Zande 2:55,530, Grubmüller 2:42,105. In sommige toonaangevende toerwagenseries beginnen ze daarvoor een officieel onderzoek, maar goed, de situatie bij Hitech is bekend. Achter Van der Zande strijden Arundel en Chilton om de vijfde plaats. Buzaid wint, Ricciardo wordt tweede, Grubmüller derde en Van der Zande redt nog net de vierde plaats, hoewel hij in de laatste ronde in de Busstop-chicane wel samen met Arundel rechtdoor schiet.

britf3_spa_r2_podium.jpg
Podium in Spa: vlnr Ricciardo, Buzaid en Grubmüller

Uitslag:
1. Adriano Buzaid, Bra, Dallara F308-Volkswagen, 11 ronden
2. Daniel Ricciardo, Aus, Dallara F308-Volkswagen, op 5,900
3. Walter Grubmüller, Oos, Dalla F308-Mercedes, op 20,615
4. Renger van der Zande, Ned, Dallara F308-Mercedes, op 22,247
5. Henry Arundel, GBr, Dallara F308-Volkswagen, op 22,519
6. Max Chilton, GBr, Dallara F308-Volkswagen, op 23,152
7. Carlos Huertas, Col, Dallara F308-Mercedes, op 25,860
8. Daisuke Nakajima, Jap, Dallara F308-Mercedes, op 39,395

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet