IndyCar

IRL: Franchitti wint op California Speedway, vuistslag van Danica!

Het team van AGR sloot het IRL seizoen met een dubbeloverwinning af op Fontana. AGR Teamgenoten Dario Franchitti en Tony Kanaan vlogen elkaar na de wedstrijd verbaal in de haren, maar rookie Danica Patrick maakte het nog bonter!

 Fontana Finish

Dario Franchitti verslaat zijn AGR teamgenoot Tony Kanaan op de streep. Foto: Honda

Vuistslag van Danica!
Jacques Lazier zal de crash met Danica Patrick in de 184e ronden op de Califonia Superspeedway niet licht vergeten. Beiden raakten elkaar en verdwenen in de muur en moesten per ambulance worden afgevoerd. Wat er in die ambulance gebeurd is, is niet helemaal duidelijk, maar zeker is dat beide coureurs behoorlijk tegen elkaar te keer gingen, waarbij Danica zo goed als zeker Lazier een flinke vuistslag verkocht heeft. De begeleidende wedstrijdarts onthoudt zich verder van commentaar, maar het incident wordt door de sportcommissarissen onderzocht.

Fout van Kanaan?
Winnaar Dario Franchitti was na afloop niet erg te spreken over zijn teamgenoot Tony Kanaan. In het zicht van de finish zou Kanaan plotseling snelheid verloren hebben, waardoor Dario enkele penible momenten beleefde. Kanaan zou per ongeluk op de knop gedrukt hebben, die de snelheid bij pitstops wegneemt, maar Franchitti weigert dit te geloven. "Het zag er eerder naar uit dat hij gewoon van zijn gas ging" mopperde de Schot, die op Fontana zijn tweede overwinning dit seizoen boekte.Anderzijds maakten zowel Dario Franchitti en Tony Kanaan enkele emotionele momenten door. "Zes jaar geleden hebben wij hier een goede vriend verloren, en deze overwinning betekent veel voor ons, we waren beiden vrienden van Greg Moore" sprak een zeer geëmotioneerde Schot. De nu al bijna legendarische Greg Moore is door zijn race-vrienden nog steeds niet vergeten!Aanvankelijk drukte Tomas Scheckter zijn stempel op de wedstrijd, maar die viel na een slordige pitstop terug naar de 7e plek. Enkele slordige coureurs zorgden er trouwens voor dat enkele van hun crewleden bij slecht verlopen pitstops lichte verwondingen op liepen. Hoewel er afgelopen week onzerheid bestaan heeft omtrent de toekomst van de IRL, lijkt de lucht nu enigszins opgeklaard nu Honda zich tot 2009 als motorenleverancier aan de IRL garant heeft gesteld. Ook Dallara en Panoz(!) hebben reeds hun medewerking voor de ontwikkeling van nieuwe chassis toegezegd.

UITSLAG
1. Dario Franchitti(GB) Dallara Honda 200 ronden
2. Tony Kanaan(BR) Dallara Honda 200 ronden
3. Vitor Meira(BR) Panoz Honda 200 ronden
4. Scott Sharp(USA) Panoz Honda 200 ronden
5. Sam Hornish jr.(USA) Dallara Toyota 200 ronden
6. Dan Wheldon(GB) Dallara Honda 200 ronden
7. Tomas Scheckter(ZA) Dallara Chevrolet 200 ronden
8. Tomas Enge(CZ) Dallara Chevrolet 200 ronden
9. Helio Castroneves Dallara Toyota 200 ronden
10.Scott Dixon(NZ) Panoz Toyota 200 ronden.

Eindstand kampioenschap
Dan Wheldon(GB) 620 pnt. 2.Tony Kanaan(BR) 548 pnt. 3. Sam Hornish jr.(USA) 512 pnt. 4.Dario Franchitti(GB) 498 pnt. 5.Scott Sharp(USA) 444 pnt. 6. Helio Castroneves(BR)440 pnt. 7. Vitor Meira(BR) 422 pnt. 8. Bryan Herta(USA) 397 pnt.
9.Tomas Scheckter(ZA) 390 pnt. 10.Patrick Carpentier 376 pnt.

tekst Willem J.Staat.
Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet