Formule 3

F3: Jules Bianchi wint ook tweede race

480_bianchi-springt

Jules Bianchi beleefde op Zandvoort een perfect weekeinde: pole-position, twee overwinningen en twee keer de snelste raceronde. Dat kwam nog niet eerder voor dit seizoen, en daarmee toonde Bianchi op een indrukwekkende manier aan, waarom juist hij dit jaar de absolute titelfavoriet in de Formule 3 Euro Serie is. Over het feit dat hij er vijf weken geleden niet in slaagde om zijn Masters-titel met succes te verdedigen, praat niemand meer, Bianchi is dit weekeinde de Formule 3-held van Zandvoort. In een keurige race pakte hij zijn vierde overwinning van het seizoen. Ook Henki Waldschmidt leek voor eigen publiek eindelijk op weg naar zijn allereerste podiumplaats in de Formule 3, maar de Hagenaar maakte een valse start en zag al zijn kansen op een goede klassering teniet gedaan door een drive-through-penalty.


Tekst: René de Boer
Foto's: Tim Böhme en Chris Schotanus

start_f3_zondag

Andrea Caldarelli rijdt aan het einde van de opwarmronde de pits in, terwijl de rest van de rijders hun startposities innemen. Waldschmidt maakt een overduidelijke valse start, terwijl Bird de leiding pakt. Basil Shaaban gaat bij het uitkomen van de Gerlachbocht door het gras, maar kan zijn race voortzetten. Sam Bird leidt voor Waldschmidt, Rosenzweig, Bianchi en Vietoris, Vernay, Bottas en Gutierrez. In de derde ronde zet Bianchi op het recht eind zijn auto naast die van Rosenzweig en remt voor de Tarzanbocht iets later dan de Amerikaan, waardoor hij de derde plek kan overnemen. Merkwaardig genoeg verschijnt op hetzelfde moment voor Waldschmidt de melding “No further action” op de beeldschermen, zodat hij voor zijn valse start onbestraft wegkomt.

480_waldschmitt_7667

Toch straf voor Waldschmidt

Bij het ingaan van de vierde ronde plaatst Bianchi, wederom bij het aanremmen van de Tarzanbocht, een aanval op Waldschmidt, maar de Hagenaar houdt het gas erop en verdedigt zijn positie. Ondertussen lopen er ook onderzoeken van de sportcommissarissen tegen de rijders Zanella, Jokinen, Tandy en Mustonen, maar daarop wordt uiteindelijk geen verdere actie ondernomen. Vervolgens krijgt Waldschmidt toch nog een straf opgelegd vanwege een “jump start”. Bianchi is duidelijk sneller, maar hangt vast achter Waldschmidt, die alle zeilen bijzet om de Fransman achter zich te houden. Daarvan kan Bird als koploper natuurlijk profiteren: na acht ronden heeft de Brit al een voorsprong van drie seconden. Aan het eind van ronde negen komt Waldschmidt binnen voor zijn straf.

sam_bird_en_bianchi

Op dat moment is Bianchi tweede met een achterstand van 3,7 seconden op Bird. Vernay en Vietoris zijn op het rechte stuk verwikkeld in een harde strijd om plaats vier, waarbij de Duitser vooralsnog de overhand behoudt.

480_bianchi-haalt-in

Bianchi neemt de leiding over

Natuurlijk is het slechts een kwestie van tijd voordat Bianchi het gat naar Sam Bird dichtgereden heeft en de Brit meer en meer onder druk zet. In ronde 20 slaagt Bianchi er na diverse pogingen eindelijk in om Bird in te halen en zo rijdt de Fransman dus aan de leiding. Bird is tweede, daarachter Rosenzweig, Vietoris, Vernay, Bottas, Gutierrez en Hartley. In ronde 21 raakt Johan Jokinen in de Tarzanbocht van de baan: hij verliest de controle over zijn auto, glijdt achterwaarts het grind in en komt daar muurvast te zitten. Mika Mäki en Cesar Ramos hebben het met elkaar aan de stok in de strijd om de twaalfde plaats. De wielen van de twee auto’s raken elkaar en Mäki zeilt de grindbak in.

Vierde zege voor Bianchi
Aan de kop van het veld verandert er niets meer: Bianchi rijdt voor de vierde keer dit seizoen de overwinning naar huis en vergroot daarmee zijn voorsprong als leider in de tussenstand van het kampioenschap. Bird eindigt als tweede, Rosenzweig bezet de laatste podiumplaats. Daarachter eindigen Vietoris, Vernay en Bottas op de plaatsen die nog punten opleveren, gevolgd door Gutierrez, Hartley, Sims en Wittmann op de posities zeven tot en met tien. Waldschmidt wordt als 18e geklasseerd.

480_bianchi-wintr2

Uitslag:

1. Jules Bianchi, Fra, Dallara F308-Mercedes
2. Sam Bird, GBr, Dallara F308-Mercedes
3. Jake Rosenzweig, VSt, Dallara F308-Volkswagen
4. Christian Vietoris, Dui, Dallara F308-Mercedes
5. Jean Karl Vernay, Fra, Dallara F308-Volkswagen
6. Valtteri Bottas, Fin, Dallara F308-Mercedes
7. Esteban Gutierrez, Mex, Dallara F308-Mercedes
8. Brendon Hartley, NZl, Dallara F308-Volkswagen
18. Henki Waldschmidt, Ned, Dallara F308-Mercedes

Stand na 8 van 20 races:

1. Jules Bianchi, 49 punten
2. Christian Vietoris, 32
3. Jean Karl Vernay, 29
4. Sam Bird, 23
5. Roberto Merhi, 20
6. Valtteri Bottas, 18
11. Henki Waldschmidt, 8

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet