WTCC

WTCC: Volledige eerste startrij voor Chevrolet op Brands Hatch

480_menu_blij_9023

Chevrolet was dominant in de kwalificatie voor de vijftiende race van het seizoen in het FIA WK Toerwagens op Brands Hatch. Met Alain Menu en Rob Huff staan er twee rijders met een Chevrolet Cruze op de eerste twee plaatsen in de startopstelling. Een fraai succes voor de blauwe brigade van sportdirecteur Eric Nève. Voor Menu, die al jaren in het Britse Oxford woont en derhalve op Brands Hatch een soort van thuiswedstrijd rijdt, is het de eerste pole van het seizoen en zijn eerste sinds Macau vorig jaar. Voor Chevrolet is het de tweede pole van het jaar, na Huffs eerdere succes in Marrakesj. Tom Coronel kwalificeerde zich als 14e, waarmee hij derde “independent” was. Jaap van Lagen, na zijn crash in Porto weer met zijn oude auto rijdend, bezet de 19e startplaats.


Tekst: René de Boer
Foto's: FIAWTCC.com

480_andy_7666

De volgorde op de eerste drie startrijen is keurig verdeeld per merk. Achter de beide Chevrolets op de eerste startrij staan BMW-coureurs Andy Priaulx en Augusto Farfus. Dan volgen er twee SEAT-rijders: Rickard Rydell en Gabriele Tarquini. Nicola Larini, Jörg Müller, Tiago Monteiro en de Hongaar Norbert Michelisz, dit weekeinde op Brands Hatch gastrijder vanuit de SEAT Leon Eurocup, completeren de top tien in de startopstelling. Michelisz is daarmee de eerste gastrijder vanuit de Eurocup die zich voor de top tien wist te kwalificeren – ondanks schade aan de achterkant van zijn SEAT na een kleine excursie in de Barry Sheene-bocht.

Veld dichtbij elkaar

Het veld zat uiterst dicht bij elkaar: in de eerste kwalificatieheat zaten 16 rijders binnen een seconde. Dat betekende ook dat enkele favorieten er niet in slaagden, de sprong naar de tweede en beslissende heat voor de tien snelste rijders te maken. Daartoe behoorde de titelverdediger, SEAT-coureur Yvan Muller, die morgen als elfde vertrekt. Ook de Fransman kent het circuit eigenlijk goed van de jaren dat hij in het Brits toerwagenkampioenschap actief was.

480_coronel_7924

Tom Coronel kwalificeerde zich als 14e en zei: “Het zat heel dicht bij elkaar. Tot vijf minuten voor het einde stond ik achtste, negende. Ik maakte op mijn laatste outing in de tweede sector een foutje, daardoor kwam ik niet verder. Wel mooi is dat we met diverse privérijders heel dicht bij elkaar staan: Porteiro staat net v oor me, D’Aste achter me. Dat wordt wel een mooie race morgen!”

480_lagen_6081

Jaap van Lagen was tevreden met zijn kwalificatie. “Ik heb er qua tijd nog nooit zo dichtbij gezeten als nu, daar ben ik wel heel blij mee. In de middelste sector maakte ik een klein foutje, anders was ik zelfs 14e of 15e geweest. Ik rijd nu weer met de auto waarmee ik voor Porto reed, maar met de afstelling die we in Porto hadden. Dat is wel een flinke stap naar voren. Natuurlijk helpt de karakteristiek van de baan hier ook wel. Onze auto heeft niet zoveel koppel, maar dat speelt op dit circuit met z’n vele snelle bochten niet zo’n grote rol, en zo kom ik hier dus wel goed uit de verf.”

480_menu_8708

Uitslag:

1. Alain Menu, Zwi, Chevrolet Cruze, 1:33,521
2. Rob Huff, GBr, Chevrolet Cruze, 1:33,618
3. Andy Priaulx, GBr, BMW 320si, 1:33,670
4. Augusto Farfus, Bra, BMW 320si, 1:33,696
5. Rickard Rydell, Zwe, SEAT Leon TDI, 1:33,871
6. Gabriele Tarquini, Ita, SEAT Leon TDI, 1:33,963
7. Nicola Larini, Ita, Chevrolet Cruze, 1:33,968
8. Jörg Müller, Dui, BMW 320si, 1:34,195
14. Tom Coronel, Ned, SEAT Leon, 1:34,559
19. Jaap van Lagen, Ned, LADA 110, 1:35,118


Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet