Formule 3

F3: 100e overwinning voor Mercedes-Benz in F3 Euro Serie

480_bianchi_7611

De overwinning van de Fransman Jules Bianchi in de zevende race van het seizoen in de Formule 3 Euro Serie op Zandvoort betekent tevens de 100e overwinning voor Mercedes-Benz als motorenleverancier in de Formule 3 Euro Serie.


Tekst: René de Boer
Foto's: Gerrie Hoekstra


Mercedes-Benz debuteerde op 3 augustus 2002 als motorenleverancier in het toenmalige Duits Formule 3-kampioenschap. Op dat moment domineerde Opel nog als motorenleverancier in de klasse, zeker in de Duitse serie. Internationaal waren er ook F3-successen voor de door Neill Brown geprepareerde Mugen-Honda-motoren en de Toyota-aggregaten van TOM’s, die met name in Japan furore maakten. De eerste drie coureurs die met een Mercedes-motor in het Duits kampioenschap reden, waren Markus Winkelhock, Sven Heidfeld en Marcel Lasée, alledrie in het team Mücke Motorsport.

Eerste overwinning door Alexandre Prémat

De eerste overwinning voor Mercedes kwam bijna een jaar later, op 22 juni 2003, in wat toen inmiddels de Euro Serie was geworden, op de Norisring. Daar won Alexandre Prémat voor het Franse ASM-team. Daarmee is de cirkel weer rond: ASM is het tegenwoordige ART Grand Prix, zodat het team van Frédéric Vasseur dus zowel de eerste als de 100e F3-overwinning voor Mercedes-Benz behaalde, terwijl beide hoogtepunten op naam kwamen van een Franse rijder. Dat Prémat tegenwoordig in de DTM rijdt voor Audi, de aartsrivaal van Mercedes-Benz, zien we daarbij dan maar even over het hoofd…

Vijf Euro Serie-kampioenstitels op rij

In het eerste jaar van de F3 Euro Serie was er nog een kampioenstitel voor Opel dankzij coureur Ryan Briscoe, maar de dagen voor het merk uit Rüsselsheim waren, althans in de F3, geteld. Alle kampioenstitels daarna gingen naar Mercedes-Benz-rijders, achtereenvolgens Jamie Green, Lewis Hamilton, Paul Di Resta, Romain Grosjean en Nico Hülkenberg. Ook Nederlanders wonnen Formule 3-races met Mercedes-Benz-motoren in de Euro Serie, namelijk Giedo van der Garde (éénmaal) en Renger van der Zande (driemaal).

480_banchi_7601

Autosport.nl Hét autosport magazine op Internet